Емблематичният пуловер "Черна овца", носен от покойната принцеса Даяна, беше продаден на търг на Sotheby's в Ню Йорк за главозамайващата сума от 1,143 млн долара , счупвайки рекорда за най-висока цена, достигната за предмет, носен от Даяна. Преди това рекордът беше 604 800 долара за вечерна рокля, която принцесата е носила по дизайн на Виктор Еделщайн. Първоначално се предполагаше, че пуловерът ще бъде продаден за сума между 50 000 и 80 000 долара, съобщи „Vanity fair”.

Дрехата изобразява стадо бели овце, разположени на червен фон, като сред тях се откроява една черна овца. Даяна е носила пуловера навън с дънки през 1981 г., само месец преди да се омъжи за сегашния крал Чарлз III. Тя е само на 19 години и облеклото ѝ веднага прави впечатление.

Пуловерът, проектиран от Warm and Wonderful и наличен в репродукции днес, е един от поне двата такива, които Даяна е притежавала. Дизайнерите на Warm and Wonderful Сали Мюър и Джоана Осбърн си спомнят, че са получили писмо от Бъкингамския дворец малко след като Даяна е излязла на първите страници на вестниците с привличащия вниманието пуловер. Тя го била повредила и се надявали да заменят или поправят дрехата. Компанията и́ изпратила нов пуловер, а старият бил прибран и забравен - доскоро.

"През февруари бях на тавана и търсех модел и случайно забелязах в ъгъла една стара кутия за вино, а в нея имаше червен вълнен пуловер, увит в памучна покривка", разказва Осбърн. "Беше добре запазен и аз си помислих: "Може ли това да е той?". Погледнах маншета, който очевидно беше зашит обратно, и се обадих на Сал и казах: "Мисля, че съм намерил истинския пуловер на Даяна!".

"Просто бяхме забравили за него", казва Мюър.

След като разгледахме снимки на Даяна в оригинал, Осбърн каза: "И двамата бяхме сигурни, че това е истинският пуловер. Просто знаехме, защото всеки пуловер е различен, така че беше лесно да се разбере. Затова се обадихме в Sotheby's!".