Случаите на сифилис сред новородените са се увеличили десетократно в Съединените щати през последните 10 години, предупредиха здравни служители, което е част от по-широкото нарастване на полово предаваните болести в Америка. През 2022 г. са родени над 3 700 бебета с вроден сифилис, което е над 10 пъти повече от броя им през 2012 г., се казва в изявление на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

В девет от 10 случая обаче заболяването е можело да бъде предотвратено с навременно тестване и лечение по време на бременността, заявиха от Центъра.

"Кризата с вродения сифилис в Съединените щати се е разраснала със сърцераздирателни темпове", заяви главният медицински директор на CDC Дебра Хоури.

Бебетата могат да развият сифилис в утробата, ако майка им е заразена и не се лекува. При бременна жена сифилисът може да доведе до спонтанен аборт, смърт на новороденото или дългосрочни усложнения за бебето, като загуба на зрението или слуха и костни малформации.

"Епидемията от полово предавани инфекции в нашата страна продължава да ескалира", добави Хури по отношение на инфекциите, предавани по полов път, "Сифилисът се увеличава във всички възрастови групи в САЩ, включително при жените в репродуктивна възраст и техните сексуални партньори."

Расовите малцинства понасят основната тежест на епидемията, тъй като имат по-малък достъп до тестване и лечение.

Вероятността чернокожите, индианските или латиноамериканските бебета да се родят със сифилис е до осем пъти по-голяма от тази при бебетата, родени от бели майки през 2021 г., заяви агенцията, призовавайки за стратегии, съобразени с най-уязвимите групи.