Въпреки предишни охлузвания, Деси от Чикаго е на ски пистата и тази година

С падането на първия сняг дойде и времето за ски - безспорно това е един от любимите спортове на българите. Над 600 ски курорта из цялата страна отвориха врати още през миналия уикенд, но това, което на пръв поглед е един приятен и забавен начин да прекарате деня навън, може да го превърне в истински кошмар. „Много обичам да карам ски. Ходя всяка година, но през миналата година един човек със сноуборд ми закачи ската отзад и паднах много тежко. Наложи се да ходя в спешното отделение. После бях цялата синя", спомня си Деси от Чикаго, която е сред хилядите българи, попаднали в подобна опасна и болезнена ситуация.

Благодарение на новата и модерна екипировка нараняванията на ски пистите от 80-те до сега са спаднали  с над 50% и въпреки това над 40 души годишно губят живота си в тази страна по пистите, а наранените са хиляди.

Най-често срещаните наранявания при скиорите са счупени крака, охлузени колена или счупени палци, а при сноубордистите - счупени китки или натъртвания на опашната кост. Освен неописуемата болка помислете и колко "солено" може да ви излезе една подобна травма, преди да се пуснете по снежната пързалка неподготвени. Ски инструкторът Пол Майкълсън обясни за BG VOICE, че понякога това, което се случва на пистата, не зависи от вас. „Много хора се качват на ски или сноуборд, мислейки си, че могат да карат. Но загубвайки контрол над тях, нараняват както себе си, така и тези наоколо", казва Майкълсън. Той съветва всички желаещи, било то млади или стари, да вземат поне един урок, защото това би ги научило на много - като например да се преборят с инстинкта си да протягат ръце напред, когато падат. А вместо това да ги приберат, да приклеклекнат и да се търкулнат по пистата.  "Най-важното е да знаем как да падаме правилно" - обясни той и допълни, че за да избегнем тежки травми, освен физическата подготовка е нужна и правилната екипировка. "Препоръчвам на всичките си ученици винаги да носят ски маска. Видимостта е много по-добра както през деня, така и вечер. Но най-важната част от екипировката е каската. Тя може да ви спаси не само от удар по главата при падане, а и от някой друг зад вас, който не може да спре. Никой родител не трябва да позволява на детето си да кара ски без каска" - каза той. За радост все повече хора осъзнават важността на тази част от екипировката - около 50% от хората на пистите вече носят каска. Ако все още сте сред тези, които не го правят, този сезон е време да опитате. Карането на ски или сноуборд е чудесна причина да излезете на чист въздух през зимата - раздвижете се, забавлявайте се и не забравяте правило номер 1 на пистата - винаги пазете този пред вас!