сн. ,,Нет инфо”

Основателят на неправителствената организация „Свободна Русия" във Франция, бизнесменът с двойно гражданство - френско и руско, Николай Кобляков, бе арестуван от Гранична полиция на летище София на 29 юли. Това стана по искане на Интерпол. Поне така бе обяснено. Кобляков е известен като виден противник на руския президент Владимир Путин и на неговия режим. Организирал е митинги в защита на затворниците след протестите на Блатния площад в Москва, в подкрепа на излежаващите присъди момичета от групата „Пуси райът", при посещението на Путин в Париж и др.

След традиционното прехвърляне на топката между главната прокуратура, МВР и съда вече стана ясно, че искането за задържане е било конкретно на Интерпол-Москва, по искане на районния съд в руската столица. Според правозащитници обвинението на съда за „измама" е класическо при случаите на разправа с руските борци за граждански права.

След като от прокуратурата в началото отричаха, че имат нещо общо със задържането на правозащитника, а МВР и съдът мълчаха, накрая се оказа, че Кобляков е прехвърлен за 72 часа в ареста на Националната следствена служба, което не може да стане без санкцията на прокурор. Дори тази характерна за действията на МВР, прокуратурата и съда информационна „абракадабра" подсказва, че нещо в случая не е наред.

Какво се разбира впоследствие? Първо, Кобляков е бил принуден от тормоза на властите да продаде бизнеса си и да напусне Русия през 2010 г., откогато живее във Франция. В Москва никога не са му предявявани обвинения за измама. Второ, адресът му във Франция е широко известен и Интерпол би могъл по всяко време да поиска задържането му от френските власти. Трето, през годините той многократно е пътувал в различни европейски страни, където също е могло да бъде задържан. Четвърто, до момента Кобляков, както и френските власти не са знаели, че той е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол-Москва. Пето, според непотвърдена информация преди няколко месеца Кобляков е подал документи за отказ от руския си паспорт.

След всичко изброено логично възниква основният въпрос: Защо, след като е имало възможности Кобляков да бъде задържан и във Франция и в други страни, Интерпол-Москва отправя искането си точно сега, когато той е в България? Може би руснаците не са знаели къде живее в Париж или къде пътува из Европа? Много по-вероятно е Русия просто да разчита на българските си протежета да свършат без излишни въпроси мръсната работа, с която никой няма да се ангажира другаде в ЕС.

Но на българските власти, които охотно изпълняват всеки каприз на руската страна, трябва да им бъде безпределно ясно, че ако екстрадират Кобляков в Русия, скандалът ще бъде грандиозен. Официалният срок за такова искане, със съответната аргументация от Москва, е 18 дни, но българската прокуратура пак мълчи дали искането вече е пристигнало в София.

Междувременно две френски правозащитни организации - Лигата за правата на човека и Федерацията за правата на човека, са се ангажирали със защитата на Кобляков. Френски дипломати в София също са се свързали със своя съгражданин. Независимо как ще се развие случаят след разглеждането му от съда, далеч по-логично би било българските власти да предадат Николай Кобляков на Франция като държава член на ЕС, чийто гражданин е той. Засега съдът го пусна от ареста срещу подписка. Следващите 30 дни той ще трябва да прекара в България в очакване на гледане на искането за екстрадиция по същество. Най-вероятно няма да бъде екстрадиран, както се е случвало и с други услужливо арестувани в България опозиционери, които са били издирвани от диктаторските власти в бившите съветски републики. Но е факт, че подобни показни арести  в България се случват от време на време. Което говори, че в полицията и прокуратурата работят доста привърженици на Москва, готови (срам не срам) да изпълнят поръчките на Кремъл и на управника му Путин.