Храм ,,Успение Богородично”

От загадка до съд. Така се разви историята с една икона в Пазарджик. Миряни, които често се молят в местния храм ,,Успение Богородично", съзряха по иконата на Исус Христо Пантократор сълзи или миро. ,,Чудото" веднага бе разказано и преразказано из града, а сетне стигна и до цялата страна. Медиите сътвориха репортажи, вестниците писаха огромни материали, из Facebook се препредаваха снимки с невероятния Божи знак. Субстанцията, която миряните приеха за миро, течащо от ръцете на Спасителя, се оказа лак, разлят от небрежен реставратор, който трябвало да лакира сребърния обков на изображението. Това констатира проверката, направена от комисия на Пловдивската митрополия, предвождана от дядо Николай. На сайта на митрополията бе публикувано и становището на Светия синод.

Иконата на Вседържателя, рисувана около 1840 г., е необратимо похабена след ,,чудото", коментираха случая специалисти. Сега църквата трябва да съди човека, който се е отнесъл с подобаващо невнимание към светинята. Свещениците нямат информация за зографа, тъй като той не е пожелал да остави името на гърба на творението си, както изисква канонът. Най-вероятно иконата е била
рисувана като дарение към храма.
От Пловдивската митрополия излязоха с официално съобщение по повод мнимото чудо: ,,Ние, православните християни, вярваме, че вярата в Бог и обръщането с искрена молитва към Него, Света Богородица и другите светци и Божии угодници е в състояние да предизвика въздействието на Светия Дух и чрез Него появата на благотворни, положителни явления като мироточене на свети мощи (напр. св. вмчк Димитрий Мироточиви, св. Нил Мироточиви) и на свещените изображения - икони. Това, което хората възприемат и обясняват с понятието ,,чудо" или ,,мироточива икона", са трансцедентни процеси, непонятни за науката, но които се проявяват чрез обективни факти и са доказателство за съществуването на реалност, в която се реализира действието на Божията воля. Плачещи икони има. Искрената вяра в Бога е в състояние да предизвика чудеса. Случването на чудеса е факт, многократно проверен и доказан.
Същевременно с понятието ,,чудо" или ,,мироточене" не бива да се злоупотребява, за да не се предизвикват у вярващите изкушения и съблазни. Прибързаното определяне на дадени факти и явления като ,,миро потече от икона", без те да са подложени на щателна проверка по установения църковно-каноничен ред, е в състояние вместо да укрепи, да разколебае вярата и да нанесе щета на авторитета на Православната църква. Поради това бе извършена прецизна проверка и анализ на ,,мироточеното" на иконата в храм ,,Св. Богородица" в град Пазарджик. Проверката бе извършена от комисия, ръководена лично от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. След извършената проверка бе установено, че иконата на Спасителя Христос, намираща се на иконостаса на северния олтар в храма, не мироточи, а засъхналата по нея течност не е свето миро."