Сива улица в Ню Йорк се превърна за кратко в стара българска чаршия. За да отбележат празника Лазаруване, българите в Голямата ябълка спретнаха мегдан с църква и чардаци. Всичко бе направено толкова оригинално, че на пръв поглед декорацията напомняше досущ Стария Пловдив. За тази почти пълна илюзия сериозно се постараха известни български архитекти, художници, както и такива само по душа, между които Васко Василев, Косьо Минчев, Калин Крестнички, Петьр Калинков, Наталия Иванова.

В тази битова атмосфера за втора поредна година организацията ,,Млади български гласове Ню Йорк" (YBVNY) отбеляза един от най-красивите пролетни празници Лазаруване. Родители, деца и техни ръководители обединиха усилия да превърнат този ден в незабравимо преживяване. Младите момичета пяха, танцуваха и наричаха за здраве и берекет, с което грабнаха сърцата на многобройната публика.

Младите български гласове отвориха врати за всички желаещи организации да се присъединят към тях. Така за всекиго имаше по нещо - заизвиха се кръшни хора, вещо подбрани от Иван Бобев (DJ Джони) и DJ Коце и поведени от танцьорите на ,,Босилек". Това е най-старият български танцов състав в района на Ню Йорк, който е на повече от 35 години, с ръководител неуморната Кати Спрингер.

На огромен интерес не само сред българите се радва и Клубът по гайда ,,101 кабагайди" с ръководител Недялко Кетев, чието изпълнение на ,,Рипни, Калинке" докосна душите на насъбралото се множество. Атмосферата допълваше и невероятният глас на Петя Маглова-Алворадо. С ,,Руфинка болна легнала" тя трогна всички присъстващи. Голям успех имаше и комбинираното изпълнение на деца, и Женският хор с рьководител Влада Томова.

Привлечени от хубавата българска музика и майсторските танцови изпълнения, много чужденци също се присъединиха към пъстрия празник. Не липсваха и върбови клонки, както повелява традицията, които се слагат на вратите на дома за следващия голям празник през април - Цветница.

Специално място в подготовката на празника имаха и световноизвестният фолклорист професор Даниела Иванова-Нюберг, както и дългогодишният педагог и експерт за работа с деца Мария Иванова.

Ана Калинкова

Досие

,,Млади български гласове" е организация с нестопанска цел, с 10-годишна традиция, която разпространява българския език, традиции и култура в района на Ню Йорк, Кънектикът и Ню Джърси чрез съвременни методи на обучение, сред които основно място заемат музиката и движението. Училището предлага класове по пеене, солфеж, саксофон, пиано, барабани, български език и култура. Популярност придобиват и клубовете ,,101 кабагайди", ,,Хоро" и ,,Калоферска дантела", чийто ръководител е г-жа Величка Радулова, дългогодишен член на Задругата на майсторите. Организацията се ръководи от родители, начело на които в момента са Зора Бояджиева и Яна Калинкова.

Диригент на хора е известните в страната и чужбина Даниела Атанасова от  дует ,,Мания", а корепетитор - Иво Атанасов, познат от групата ,,Латино партизани" и дует ,,Айс крийм".