Дългоочакваната система за подновяване на личните документи по интернет на външното министерство се оказва пълен провал четири месеца след официалния й старт. Оказва се, че почти никой не е чувал за нейното съществуване, а от официалното пускане на системата в действие през април до сега само един-единствен българин зад граница се опитал да е ползвал и той е от Съединените щати. Но и той/тя не е успял да получи личните си документи чрез тази система. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на наскоро сформираната Комисия по политиките за българите в чужбина към Народното събрание.

Причината системата да не се ползва от българите зад граница е изискването за електронен подпис, и то издаден от български доставчик на тази услуга. В конкретния случай с единствения потребител на системата от САЩ, изглежда, че той е подал заявлението си с електронен подпис, издаден в Америка, и вероятно заради това системата не е позволила издаването на новия паспорт.

Електронен подпис се издава лично

от няколко компании в България. Друг вариант е чрез заверено пълномощно ваш представител да получи съответната електронна карта и четец. Услугата струва около 40 лв., ако подписът е валиден за 1 година, и 60 лв. - за 3. За да ползвате услугата обаче, картата и четецът трябва да бъдат физически във вас, т.е., след като вашият представител го вземе в България, трябва да намери начин да ви го изпрати. Цялата операция се обезсмисля, коментират наши сънародници, понеже първо трябва да се отиде за пълномощно, а после някой да  изпрати устройството от България тук.

Освен електронен подпис, за да ползвате системата, трябва да имате български документ за самоличност, издаден през последните 59 месеца, и да са ви били взети биометрични данни. А това прави системата неизползваема, ако искате да си подновите личната карта, отбелязва депутатът д-р Катя Попова от ГЕРБ. Те са валидни 10 години, т.е. далеч над 59-те месеца, в които трябва да е издаден документът, за да може да го подновите онлайн.

Попова иска да знае дали правителството възнамерява да улесни процедурата и да премахне изискването на електронен подпис. "Изискването за наличие на квалифициран електронен подпис е императивно. Не може по никакъв начин да бъде заобиколено", отговаря директорът на „Консулски отношения" в МВнР Раковски Лашев. Според него това изискване гарантира сигурността на документите и установяването на самоличността на гражданите. Но Лашев признава, че

изискването за електронен подпис парализира системата

още преди нейното пускане. Промяната може да дойде през 2018 г., когато според гласуван на първо четене закон новите лични документи ще имат задължително вграден и електронен подпис. Но подмяната ще отнеме години.

От външното ни министерство предвиждат разяснителна кампания за новата услуга, както и издаването на брошура с повече информация за онлайн системата, която може да видите на https://e-services.mfa.bg.

От стенограмата става ясно, че в редица български консулства, най-вече в Германия, Франция, Великобритания и Италия, нашите сънародници се записват и

чакат 2-3 месеца за подновяване на личните си документи

Причините са увеличеният брой българи по света и непромененият брой служители в посолствата и консулствата, които ги обслужват.

Сега от МВнР ще стартират пилотен проект в две консулства, където заявленията ще се попълват електронно предварително, а не ръчно на гише, както е сега. Разпечатаният документ с баркод ще позволява да се записват онлайн в графика за явяване в консулската служба, където да им бъдат взети биометричните данни и ще им е издаден новият документ, а чрез ЕГН-то си ще могат да следят докъде е стигнал процесът.

Повече ползват системата за регистрация при пътуване в чужбина

От началото на тази година до 22 юли 669 българи са използвали услугата "Пътувам за" и са се регистрирали на сайта на външното министерство, когато отиват в чужбина. Те са пътували в 111 различни държави, а от справката се вижда, че са такива, в които съществуват завишени рискове - Тайланд, Малайзия, Камбоджа, Мексико, Шри Ланка, Южна Африка, Филипините, Танзания, Малдивите, Бангладеш, Ливан и др.

Електронната система обаче не позволява на служителите във външното министерство

да получат отделни данни за българите, които, тръгвайки от чужбина за България, са се регистрирали, както и за българите, които, намирайки се в чужбина, са се регистрирали.

Тези данни биха помогнали на консулските служители да се свържат с българите в случай на терористична атака, природно бедствие или друг катаклизъм.

Подобна система има и американският Държавен департамент.

Депутатите от Комисията по политиките за българите в чужбина питаха и представителя на Външно министерство за онлайн система за подаване на визи за България. Страната изглежда обаче не е готова това да се случи в скоро време.

Онлайн системата би улеснила много наши сънародници, които живеят на места като Украйна, Молдова и Македония и които нямат българско гражданство, но искат да прекарат повече време в Родината. Когато техният временен престой в България приключи, те трябва да получат т.нар. Д-виза. Много често обаче те не искат да се връщат в страната където живеят. "Макар че сме в открито заседание, нека да кажем, че има държави, в които нашите сънародници имат проблем да се наредят на опашка и да ги гледа целият град, че са пред българското посолство и чакат за съответните документи., казва депутат от ДСБ Борис Станимиров -  Всъщност би ги улеснило от тази гледна точка възможността да подадат по електронен път молбата си, за да не стават обект на различен вид интерес в желанието си да получат някакъв български документ."

От МВнР обмислят заявленията за виза да се попълват електронно - на същия принцип както пилотната програма за подмяна на документите за самоличност.