Къщата на Жорж Ганчев, която вероятно е купена от Джеймс Уорлик

,,Дойде ли лятото, целият елит на България се изсипва тук. Заради красивите плажове и дивата природа. Ей я къщата на Мария Гроздева. Всяко лято идва. Кара колело по улиците. Дичо, певецът, държи под наем кафенето ,,Синьо лято". Много е симпатично момчето, весели ни с музиката си", тупат се в гърдите жителите на Синеморец.

По това време на годината обаче Синеморец си е ,,живо село" и наброява стотина души. На всичко отгоре, след като са се сдобили с дърва за зимата, жителите воюват с близкото ромско гето. Дошли са вълчи времена. В Синеморец се дразнят, че ромите ги изпреварват при получаването на всякакви помощи като социално слаби и им крадат кокошките. Затова са си изпокрили и петлите, и ярките.

,,Къщата на Гроздева е с дувар от камъни, донесени от морето. Вътре има барбекю, много е приятно и като си дойдат лятото, редовно ме канят. С мъжа си предпочитат плажа Велека, разказва кметът Костадин Диков. Малко по-надолу е къщата, която преди години бе на актьора Йосиф Сърчаджиев. Сега са я купили семейство софиянци. ,,Скромни хора са. Дъщеря им е женена за англичанин", коментират синеморските баби, от които няма нищо скрито-покрито.

Преди години във вилата на Сърчаджиев отдъхваше експремиерът Иван Костов.

,,В Синеморец апартамент има и Петко от ,,Трамвай №5", клюкарят пенсионерките. После започват коментар колко много харесват певицата Белослава, ама тя избрала да отдъхва в къща в Лозенец. ,,Да се чудиш защо. Ние имаме три плажа, най-хубавите на българското море", изброяват приседналите на припек жени. През есента и зимата те опъват сладки приказки, а мъжете ходят за риба или на лов. ,,Няма риба, няма живот", коментират опитните морски вълци и се кълнат, че тази година не са се порадвали ни на паламуд, ни на чернокоп, та даже и на сафрид.

Ловците пък тръбят, че в гората се е появила глутница вълци. През миналата неделя ловната дружинка отстреляла голям глиган. Целият бил нахапан от вълци, отсичат авджиите. Сега мъжете се стягат да тръгнат по следите на хищниците и да ги унищожат. Бабите не вярват много на тези вълчи истории и подозират, че са измислени, за да се ходи често в гората и да се намира повод за тайно пиене на винце и ракийка.

В съседното Резово пък са останали само трийсетина души. Като погледнеш - няма жива душа. Само красиви къщи стърчат със заключени порти. Тук вила има цигуларят Минчо Минчев. ,,Всяко лято си идва. Има и яхта. Сега къщата му наглежда наш съселянин", разказват в кръчмата. Под вилата са две кокетни къщи, собственост на Жорж Ганчев. В Резово говорят, че едната бившият политик продал на доскорошния американски посланик Джеймс Уорлик. ,,Жорж все го чувам да дрънка с китарата, като е тук. Обича да ходи на плаж. Този Джеймс Уорлик не е идвал, ама и да дойде, надали ще го позная", обяснява резовец, който ни развежда из пустото селце като гид.

Резово е пусто, защото повечето къщи са на софиянци - лекари, политици, писатели, бизнесмени. За много от тях се грижат комшиите им резовци, които по цяла година са си тук. В началото на пограничното селище са летните къщи на писателите Боян Биолчев и Димитър Томов. Бившият ректор на Софийския университет обича да се гмурка за риба.

Иначе в Резово няма нито една глава добитък. Преди две години шапът, който плъзна в Странджа, покоси и местните животни. Откакто бе загробен добитъкът им, хората не се решават да си вземат овце или кози. Само красиви коне пасат в поляните наоколо.

Пуста е и алея ,,Европа". Тя е уличката, която минава покрай храма и води към устието на Резовска река. Там е границата с Турция.

Във ветровития следобед не се вижда човек нито от едната, нито от другата страна на реката. Група български рибари обядват до лодките си с пресен улов и слушат народна музика. Горе в гордата кръчма в центъра на Резово съдържателят с всичка сила е пуснал по радиото заседанието на парламента. Затова може би рибарите са предпочели фолклора. Пък и рибената чорба в заведението е скъпа - 3,50 лева купичката. Цената е за италианците, оправдават се местните. И разказват, че това е живецът, който чакат през зимата - италиански ловци идват да стрелят по бекаси.

Край Синеморец и Резово патрулират гранични полицаи. Този сезон са по-внимателни заради бежанците. Така е през зимата - дребнотемие. Проблемът на двете села е, че сезонът е твърде кратък. Затова умуват как да привлекат туристи и през по-хладните месеци. Спрели са да строят отдавна, защото ,,туристите искат зелени поляни и магарета", поясни кметът на Синеморец Костадин Диков.

Мария Кехайова, ,,Труд"