Председателят на СДС Румен Христов призна, че е гласувал за вота на недоверие срещу правителството като „сигнална лампа“ към управляващите.

Припомняме, по-рано парламентът отхвърли втория вот на недоверие към кабинета "Денков“ за "несправяне в сферата на националната сигурност и отбраната". "За" вота гласуваха 71 народни представители, от които и един депутат от ГЕРБ - СДС, и 155 бяха "против". 

Румен Христов посочи, че от групата на ГЕРБ - СДС лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е участвал в гласуването, а лидерът на по-малкия коалиционен партньор е гласувал "за" вота на недоверие.

"Това е сигнална лампа към управляващите, с която искаме да им кажем, че решенията, които се вземат, трябва да бъдат съгласувани първо и второ, да работят по-добре, очакванията ни са по-големи", заяви той.

Христов посочи, че големите неща, които са ги събрали в „тази некоалиция“, са свързани с покриване на критериите за еврозоната, Шенген, Плана за възстановяване и устойчивост и закона за бюджета.

"По този начин им казваме, че важните неща, свързани най-вече с бюджета - непокриване на изискванията от Маастрихт по отношение на инфлацията и евентуално надхвърляне на допустимите 3% дефицит, са много важни за нас и те трябва да си вземат бележка", коментира председателят на СДС.

Няма драма в коалицията ГЕРБ - СДС, както се казва - юмрук сме, но имаме право на собствено мнение, обясни Румен Христов, цитиран от БТА. Той добави, че изразява мнението на своите избиратели, които са много недоволни, че едва ли не са „гумен печат“ и осигуряват безпроблемно съществуване на „некоалицията“, а има въпроси, които ги засягат и те искат да бъдат решени.