Швейцарският регион Базел-Щадт следващия месец ще започне опит за легална продажба на канабис, с което прави първата стъпка в Швейцария към евентуална легализация.

Ще започне проучването

WEED CARE на 15 септември хората вече могат да се запишат сред 370-те участници. "Научните познания, придобити в резултат на това, осигуряват основа за обсъждане на бъдеща отговорна политика по отношение на канабиса", се казва в изявлението на Базел-Щадт. Понастоящем в богатата алпийска държава канабисът може да се купува законно само за медицинска употреба или за немедицинска употреба, когато съдържа под един процент тетрахидроканабинол ( THC) - компонентът, който кара любителите да се дрогират. В същото време закупуването на хашиш е незаконно, независимо от нивото на THC.

Въпреки забраните

"употребата на канабис е широко разпространена, безопасността на потребителите е несигурна, а черният пазар процъфтява", казва Базел-Щадт. Опитът на региона бележи първия от няколкото опита, разрешени от Федералната служба за обществено здраве на Швейцария за регулирана продажба на канабис за немедицински цели. Целта на 2,5-годишното проучване ще бъде да се проучи "ефектът от регулираната продажба на канабис върху поведението на потребителите и здравето им в сравнение със статуквото, при което канабисът се предлага незаконно", заяви Базел-Щадт.

Други швейцарки области

и градове също планират подобни проучвания в опит да определят различни ефекти от регулирането на канабиса. Проучванията показват, че мнозинството от швейцарците са отворени към идеята за коренно преразглеждане на политиката на страната по отношение на канабиса. Участниците в проучването в Базел-Щадт ще трябва да са на възраст над 18 години, да са жители на кантона и вече да са употребявали канабис.

Шест различни продукта от канабис

ще бъдат включени - четири под формата на изсушени цветове от канабис и два продукта от хашиш, всеки с различни нива на THC и на канабидиол (CBD). Продуктите ще се продават в аптеките, а цената им ще бъде сходна с тази на улицата - между 8 и 12 швейцарски франка (8,40-12,60 долара) за грам, съобщи Базел-Щадт. "По време на цялото проучване участниците ще бъдат редовно запитани за поведението им при консумация на канабис, както и за физическото и психическото им здраве, наред с други неща", казаха от региона.