Шведският парламент прие днес закон за понижаване от 18 на 16 години на възрастта, необходима за законна промяна на пола.

Младежите под 18 години все още ще се нуждаят от одобрението на настойник, лекар и Националния съвет по здравеопазване и социални грижи. Въпреки това вече няма да се изисква диагноза "полова дисфория", определяна от медицинските специалисти като несъответствие между биологичния пол и половото самоопределяне на дадения човек. 

В подкрепа на закона гласуваха 234 депутати, 94 гласуваха "против", а 21 не присъстваха.

Дясноцентристката коалиция на министър-председателя на Швеция Улф Кристершон е разделена по въпроса, като Умерената коалиционна партия и "Либералите" до голяма степен подкрепят закона, докато християндемократите са против него. Популистката партия с крайнодесни корени "Шведски демократи", която подкрепя правителството в парламента, но не е част от него, също се противопостави.

Наред с други страни, подобно законодателство вече има в Дания, Норвегия, Финландия и Испания. Във Великобритания през 2022 г. шотландският парламент прие законопроект, който позволява на хората на възраст 16 или повече години да променят пола в документите за самоличност. Британското правителство наложи вето върху него - решение, което най-висшият градски съд на Шотландия потвърди през декември.