Новите лични документи вече ще идват по пощата след допълнителна проверка

Илинойс въвежда още по-стриктни изисквания за издаване на лични документи. Те ще засегнат най-вече българите без легален статут, защото по новите изисквания, за да си извадите или подновите лична карта или шофьорска книжка (включително и CDL), ще трябва да докажете правото си на пребиваване в страната.

Губернаторът на щата Брус Раунър подписа миналия петък нов закон за издаването на лични документи. С него щатът се опитва да отговори на изискванията на т.нар. REAL ID  Act - закон, приет след атаките от 11 септември, който въвежда изисквания към документите за самоличност за всеки щат. Ако те не отговарят на тях, то живеещите в съответния щат няма да могат да се качват на самолети и да влизат във федерални сгради. "Всичко това са изисквания на федералното правителство", казва говорителят на щатската администрация в Илинойс Дейв Дръкър. А това означава, че по-строгите изисквания вече са въведени или предстои това да стане във всеки щат.

От юли миналата година легален статут се иска при издаването или подновяването на професионалната шофьорска книжка CDL, но новият закон прави това изискване задължително за всички. "В момента сме по средата на процеса, казва Дръкър. По-голямата част от програмата завършихме по-рано. Всъщност бяхме по-напред спрямо голяма част от останалите щати, що се отнася до това колко са сигурни личните документи, издавани тук. Имаше няколко неща, с които трябваше да наваксаме, и едно от тях е легалният статут на гражданите." До момента Илинойс нямаше приет закон, който да изисква легален статут за издаване на лична карта или шофьорска книжка, въпреки че в някой офиси на DMV изискват такъв дори за смяна на адреса. Според новия закон от 1 юли 2017 година всеки, който кандидатства за шофьорска книжка или лична карта, ще трябва да представи документ, с който да удостоверява легалното си присъствие в страната. "Хората, които в момента имат валидни шофьорски книжки и лични карти, няма да усетят разлика, когато отидат да си подновят документите", уверява говорителят на щата. По закон новите изисквания ще важат само за онези, които кандидатстват за лични документи за първи път.

През януари тази година стана ясно, че Илинойс има две години, за да покрие напълно изискванията по Real ID Act. Законът има за цел да предотврати терористични атаки и изисква личните документи да бъдат с висока степен на сигурност. "Ако не бяхме спазили и това федерално изискване, имаше много голям шанс хората да не можеха да се качат на самолет с документите, издадени тук, добавя Дръкър. До края на юли тази година новият процес по издаване на личните документи би трябвало да работи в целия щат."

Различното от досегашните правила е, че няма да може да си тръгвате с документа от офиса на DMV, а ще го получавате по пощата до две седмици по-късно. За да не останете без документ за идентификация, от администрацията ще ви върнат досегашното ID, но перфорирано, както и временен хартиен документ. С тези документи може да се качите на борда на самолет в страната. Причината, поради която документите няма да бъдат издавани на място - всички кандидати ще преминават допълнителна проверка. България е една от осемте страни, чиито граждани от няколко години подлежаха на второстепенна проверка в щата при кандидатстване за лични документи.  Сега всички кандидати ще преминават втора проверка. "Това, което федералните власти правеха до момента - проверката на граждани от тези 8 държави в база данни със снимки. Сега всички ще бъдат проверявани в тази база данни." Освен това новите лични карти са направени с различна технология, която да предотвратява фалшифицирането им. Те вече ще важат само 4 години.

Тези, които не могат да докажат легален статут в Илинойс и още няколко други щата, ще могат да получат временни шофьорски книжки - TVDL. За издаването на такава ви е необходим валиден паспорт по месторождение. TVDL книжките обаче не служат като средство за идентифициране, а само за шофиране. С тях не може да се качите на борда на самолет.

Година след изискването за статут за CDL

Година след като властите в Илинойс започнаха да изискват легален статут, за да издадат или преиздадат професионални шофьорски книжки, все още не се усеща значителна липса на български шофьори. "Не бих казал, че се усети, поне не засега, защото голяма част от шофьорите все още имат валидни CDL"-и, казва Алекс Николов, който е специалист по сигурността в транспортна компания "Трансфрейт". Притесненията на мнозина, че все по-малко българи ще се качат зад волана на ТИР-овете, отчасти се оправда, но поради комплекс от причини. "Не е само изискването за статут, бизнесът се промени през последните няколко години. Печалбата в тази индустрия намаля, а броят на нови компании с един или два ТИР-а се увеличи значително. Много от тези компании първоначално подбиват цените на товарите, а по-късно излизат от бизнес, защото не могат да покрият плащанията си към банките или изискванията за безопасност", добавя Алекс Николов. Според него индустрията ще се промени още повече с навлизането на задължителните електронни пътни листи.

unnamed_250Няколко щата в страната, сред които Масачузетс, Канзас и Колорадо, все още не изискват легален статут при преиздаването на CDL. Според Дейв Дръкър от илинойската щатска администрация обаче много скоро и те ще трябва да се съобразят с федералното изискване. "Mисля, че колко повече се приближаваме до крайния срок на REAL ID акт, все повече щати ще преминат към изискването за легален статут, защото ще се окажат в същото положение като нас."