Подкрепата за Украйна ще бъде в центъра на предстоящите в петък разговори между американския президент Джо Байдън и германския канцлер Олаф Шолц, който ще пристигне във Вашингтон, въодушевен от неотдавнашното отпускане на жизненоважна европейска помощ за Киев, докато американският финансов пакет остава блокиран, предаде Франс прес.

Напрежението в Близкия изток, с признаци за ескалация в региона, свързана с войната между Израел и "Хамас", също ще бъде във фокуса на тази визита, която е трета за германския канцлер в САЩ, откакто пое поста през декември 2021 г. В момент, когато руската инвазия в Украйна навлиза в третата си година, лидерите ще потвърдят отново непоколебимата си подкрепа за Киев, посочват двамата ръководители.

"Очакваме с нетърпение да обсъдим всички начини, по които можем да продължим тези усилия", каза американски служител, поискал да остане анонимен.

В тази област "трансатлантическата координация е важна", допълват източници, близки до канцлерството, като подчертават "силните отношения на доверие" между двамата лидери.

Тази работна среща ще се състои в момент, когато Джо Байдън, който води кампания за преизбиране за втори мандат, и опозицията в лицето на Републиканската партия спорят за нов проектозакон, целящ да финансира военна помощ за Киев на стойност около 60 млрд. долара и същевременно да затегне имиграционната политика на САЩ. Според американски служители Олаф Шолц ще посрещне представители на Конгреса на вечеря в четвъртък в посолството на Германия във Вашингтон.