Германският канцлер Олаф Шолц призова своите колеги лидери от ЕС да последват примера на Берлин и да изпратят на Украйна повече системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", тъй като тя отчаяно се опитва да отблъсне руските атаки.

"Това е от полза незабавно, искаме да насърчим и другите да направят същото", заяви германският лидер, пристигайки за срещата на върха на ЕС в Брюксел, "Сега става въпрос за това да го направим бързо, а не в някакъв момент в бъдещето."

В събота Германия обяви, че изпраща допълнителна система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна след молби от страна на Киев към западния си поддръжник спешно да помогне за отблъскването на руските бомбардировки. Украйна заяви, че не разполага с оръжия за сваляне на руски ракети и безпилотни самолети, тъй като Москва е увеличила атаките си срещу инфраструктурата в цялата страна.

Украинският президент Володимир Зеленски ще повтори спешните призиви за повече помощ във видеообръщение към лидерите на ЕС. Официални лица твърдят, че Украйна търси още седем системи "Пейтриът" от резервите на Запада, тъй като само те са способни да свалят хиперзвуковите ракети на Русия.

"Всеки ден и всяка нощ украинските градове се бомбардират, което води до разрушаване на инфраструктурата, причинява смърт", заяви президентът на Литва Гитанас Науседа.

По-рано в сряда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред страните от алианса, че трябва да предоставят още повече от запасите си, за да подпомогнат Украйна.

"Ако съюзниците са изправени пред избора между постигането на целите на НАТО и предоставянето на по-голяма помощ на Украйна, моето послание е ясно: изпратете повече за Украйна", каза той.