Германският канцлер Олаф Шолц призова днес на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който е на посещение в Берлин, да не се поставя под въпрос "правото на Израел да се защитава" след смъртоносната атака на "Хамас" на 7 октомври, предаде Франс прес.

"Израел трябва да може да се защитава, а не правото му да се защитава да се поставя под въпрос", заяви канцлерът, като определи "правото на съществувана на Израел" като "неоспоримо", след като Ердоган наскоро изглежда постави под въпрос легитимността на еврейската държава.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от своя страна заяви, че е лидер в борбата срещу антисемитизма, отбелязва АФП.

"Според нас не трябва да има дискриминация между евреи, християни и мюсюлмани в региона. Аз съм първият, повел борба срещу антисемитизма в света", каза той в отговор на въпрос за острата му критика на бомбардировките на израелската армия в Газа.

Наред с това Ердоган заяви, че "убийството на деца не е записано в Тората", имайки предвид смъртта на цивилни при бомбардировките на израелската армия в Газа.

"Бомбардирането на болници или убиването на деца не е записано в Тората. Не можете да правите това", каза той на пресконференцията.