Шофьорът на буса с мигранти, който удари полицейския автомобил, е българин. Това каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Полицай, шофьор и трима мигранти са приети в столичната болница „Света Анна“ тази сутрин, след като полицейски микробус и автомобил, пълен с мигранти катастрофираха в София.

Полицейският служител е в много тежко състояние, с черепно-мозъчна травма. Има опасност за живота, съобщават от Окръжна болница, цитирани от БГНЕС.

Служителят на МВР ще бъде опериран.

Рано сутринта около хотел Ихтиман е бил направен опит от страна на полицейски служители да бъде спрян бус, който е бил марка „Рено“ модел „Транзит“ със софийска регистрация.

Шофьорът на буса на се подчинява на полицейското разпореждане и продължил в посока София.

На входа на столицата бусът е пресечен от бус на специализираните полицейски сили. Вместо да спре шофьорът на буса се блъска с полицейския бус.

Вследствие на това има един полицейски служител, който е в тежко състояние с опасност за живота, а други двама са с наранявания. При мигрантите и шофьора на микробуса тече диаогностика.

Те са с по-леки наранявания.

„Посегателството срещу полицейски служител е посегателство срещу държавата. Бяхме свидетели на подобни случаи в Бургас. В момента се повтаря цялата тази трагедия“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Тъй като делото е с голяма правна сложност, главният прокурор разпореди разследването да се проведе от Националната следствена служба“, добави тя.

За да се спрат подобен род инциденти от Прокуратурата настояват за взаимодействие на институциите, с МВР и другите служби, особено на фона на засилващия се през последните месеци миграционен натиск.

„Трябва да има и строги наказания за такъв род престъпления, защото наказанията за превозване на мигранти са изключително леки“, категорична е Сийка Милева.