Сенатът на САЩ работи усилено по законопроекта, който да даде зелена светлина на голяма военна помощ за Украйна - дългоочакван пакет, който включва още помощ за Израел и Тайван и създава предпоставки за забрана на приложението за социални медии TikTok. Приемането на законопроекта, силно подкрепян от президента Джо Байдън, е почти сигурно, след като Камарата на представителите одобри помощта с широка двупартийна подкрепа след месеци на напрегнати спорове.

"Нека не караме нашите приятели по света да чакат нито миг повече", заяви водещият демократ в Сената Чък Шумър, чиято партия контролира горната камера на Конгреса, "Дойде време да довършим работата."

Според медийни източници окончателното приемане на текста е "възможно" във вторник, но нищо не е гарантирано и дебатите по законодателството може да се проточат до 24 април.

"Задачата, която стои пред нас, е спешна", заяви водещият републиканец Мич Макконъл, призовавайки Сената да "влезе в историята".

Окончателният пакет очертава внушителните 95 млрд. долара обща военна помощ за съюзниците на САЩ, включително пари за Израел и Тайван наред с 61 млрд. долара, предназначени за Украйна. Текстът съдържа и мярка за забрана на TikTok, ако скоро не прекъсне връзките си с китайската си компания майка ByteDance. Популярното приложение е подложено на контрол от страна на законодателите, които го обвиняват, че е под влиянието на китайското правителство, докато поддръжниците му осъждат забраната като нарушение на свободата на словото.

Гласуването в Сената би трябвало да премине по-гладко, без да се налага да се водят сложни преговори и да се стига до разногласия, които измъчваха контролираната от републиканците Камара на представителите.

В телефонно обаждане в понеделник Байдън обеща на украинския президент Володимир Зеленски, че Киев може да очаква помощта да пристигне "бързо". Пентагонът поставя помощта като основен приоритет, като негов говорител заяви пред репортери на 23 април, че може да "достави помощта в рамките на няколко дни".

Украинската армия е изправена пред остър недостиг на оръжия и нови попълнения, тъй като Москва упражнява постоянен натиск от изток. Очаква се обстоятелствата на фронта да се влошат през следващите седмици, като ръководителят на украинското разузнаване Кирил Буданов прогнозира "доста трудна ситуация" от средата на май.