Петима американски сенатори призоваха президента на САЩ Джо Байдън да наложи забрана за пътуване до Китай след случаи на респираторни заболявания там, предаде Ройтерс. Призивът е бил отправен от републикански сенатори начело с Марко Рубио. Те са призовали администрацията на Джо Байдън да забрани пътуванията между САЩ и Китай след нарастване на случаите на респираторни заболявания в азиатската страна

"Трябва незабавно да ограничим пътуванията между САЩ и Китай, докато не разберем повече за опасностите, които представлява това ново заболяване", се казва в призивът на сенаторите, подписан от Рубио, който е най-високопоставеният републикански представител в комисията по разузнаването на Сената.

Нарастването на случаите на респираторни заболявания в Китай миналата седмица накара Световната здравна организация да поиска от Пекин повече информация, позовавайки се на съобщение за клъстери от недиагностицирана пневмония при деца получено от Програмата за наблюдаване на нововъзникващите заболявания.

Мария Ван Керхов, изпълняващ директор на отдела на СЗО за епидемична и пандемична готовност и превенция, заяви по-рано тази седмица, че нарастването на случаите на пневмонии както изглежда е свързано с нарастването на броя на децата, заразяващи се с патогени, с които през двете години на рестрикции заради Ковид-19 в Китай, те не са успели да се заразят.

В последните месеци САЩ и Китай увеличиха полетите между двете страни, но те са все още под нивото отпреди 2019 г. Към 9 ноември бройката беше от 35 полета седмично за всяка страна, което е повече спрямо 12 полета седмично през август.