Лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър предупреди, че Украйна е изложена на риск да загуби войната без американска помощ.

Визитата на Шумър в Украйна, заедно с няколко други сенатори от Демократическата партия, идва в несигурен момент за страната.

Шумър призна, че задържането на помощта от САЩ продължава да натоварва отбранителните способности на Украйна, допринасяйки за загубата на ключовия фронтов град Авдеевка, предаде Укринформ.

След месеци на двупартийни преговори Сенатът одобри законопроект за чуждестранна помощ на стойност 95 милиарда долара, в който са предвидени 60 милиарда долара за Украйна. Председателят на Камарата на представителите на републиканците Майк Джонсън засега отказва да подложи законопроекта на гласуване в Камарата, а вместо това обяви ваканция до края на месеца.

Много от коментарите на сенаторите бяха насочени лично към Джонсън. Шумер покани говорителя в Украйна и го помоли "да не позволява на политиката да пречи".

Шумър подчерта, че неуспехът да се подкрепи Украйна ще навреди на позицията на САЩ в света и ще увеличи вероятността от по-нататъшен конфликт в бъдеще, което потенциално може да изисква намесата на американски войници в горещ конфликт.

"Ако позволим на автократите по света да успеят тук, те няма да спрат. Ще видим по-големи проблеми и конфликти в Европа, с Китай, Иран, в Близкия изток", каза Шумер.