Чията е малко семе с овална форма и черно-бял цвят. Растението, произхождащо от Мексико, още преди хилядолетия било основна храна в древните цивилизации. 

Тези малки, но мощни семена са обичани от диетолози и е лесно да разберете защо – те са едни от най-здравословните сред семената, които можете да ядете по всяко време.

Семената от чия са чудесна растителна храна за всички, за да увеличат приема си на омега-3 мастни киселини, фибри, витамини, минерали, антиоксиданти и много други. От поддържане на здравето на сърцето и баланса на кръвната захар до подпомагане на храносмилането, семената от чия са интелигентен растителен съюзник, който да имате подръка.

1. Високо съдържание на фибри

Фибрите са от решаващо значение за червата и цялостното здраве, но твърде много хора не получават достатъчно от тях. Семената от чия са фантастичен източник на фибри, които са тясно свързани с подобряването на всичко – от нивата на холестерол до редовната функция на червата. Важно е да намерите лесен и удобен начин да снабдявате тялото с фибри.
30 грама чия съдържат почти 10 грама диетични фибри.

2. Пълноценен протеин

Вегетарианци и вегани – това е специално за вас. Всички животински продукти са пълноценни източници на протеини, което означава, че съдържат всичките девет незаменими аминокиселини, но не всеки растителен източник на протеини е пълен протеин. Повечето семена не съдържат всички незаменими аминокиселини, което ги прави непълни протеини. Това обаче не означава, че те са нездравословни, а просто е начин да се категоризират кои храни какви аминокиселини осигуряват на организма.

Семената от чия обаче са изключение. Те са пълноценен протеин, защото включват всички незаменими аминокиселини. Това помага да си осигурим устойчиви нива на енергия през целия ден. За хората, които не ядат месо, семената от чия трябва да се превърнат в задължителен продукт в менюто, защото са чудесен източник на протеин.

3. Източник на омега-3 мастни киселини

Ядките и семената са добре известни като добри източници на здравословни мазнини, а семената от чия определено попадат в това число. Те се състоят от 20 до 34 процента мазнини, като повечето от тях идват от полезни за сърцето растителни омега-3 мастни киселини, включително линоленова киселина.

Увеличаването на тази киселина може да помогне за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания с 10% и риска от фатално коронарно артериално заболяване с до 20%.

Докато други ядки и семена, особено орехи и ленени семена, също са богати на омега-3 мастни киселини, семената от чия може да имат надмощие.

4. Поддържат здраво сърце

Много от хранителните вещества в семената от чия – включително гореспоменатите мазнини – са известни със своите ползи за здравето, свързани със сърцето.

Консумацията на семена от чия може да помогне чрез подобряване на показателите за здравето на сърцето, като холестерол, кръвно налягане и други.

Те също така са полезни за намаляване на кръвното налягане, риска от кръвни съсиреци, холестерола и минимизиране на увреждането на клетките.

Впечатляващата гама от фибри, антиоксиданти и омега-3 също допринасят за потенциалните ползи за здравето на сърцето.

5. Богати на антиоксиданти

Семената от чия са изключително богати на антиоксиданти, които помагат на тялото да предотврати болести и да увеличи дълголетието. В семената може да откриете хлорогенова киселина, кафеена киселина, мирицетин, кверцетин и кемпферол. Кверцетинът е особено интересен, тъй като е антиоксидант с противовъзпалителна и антивирусна функция, като дори може да помогне на тялото да изгради устойчивост срещу определени видове рак. Освен това антиоксидантите неутрализират свободните радикали. Когато не бъдат контролирани, тези нестабилни молекули могат да причинят всякакви увреждания, които водят до заболяване, но антиоксидантите могат да предпазят от увреждане от свободните радикали, причиняващи болести.

6. Намаляват възпалението

Възпалението невинаги е нещо лошо – то е част от естествената защита на тялото срещу вредни стимули, от наранявания до обикновена настинка. Но хроничното възпаление може да ви създаде някои проблеми. Ако е с ниска степен, често се описва като „тих убиец“, тъй като е свързано с хронични заболявания като диабет, рак, автоимунни заболявания и други. Някои храни, като семената от чия, могат да помогнат за намаляване и потискане на възпалението в тялото.