Нараства натискът върху президента Джо Байдън да даде повече подробности за класифицираните документи, намерени в дома му в Делауеър и в офиса във Вашингтон, който някога е използвал. Назначен е специален следовател, който да проучи работата на г-н Байдън с класифицирани документи. Министерството на правосъдието назначи независим адвокат или специален съветник, който да разследва дали тези документи са били неправилно обработени. Все още има повече въпроси, отколкото отговори относно материалите. Ето някои от нещата, които все още не знаем.

Какво има в тях?

Президентът Байдън заяви, че не знае какво има във възстановените документи. И докато не разберем повече за това какво съдържат, е трудно да заявим точно колко сериозно е това. Някои подробности обаче започнаха да се появяват. Източници заявиха пред CNN и New York Times, че първият набор от 10 класифицирани документа включва информационни материали за чужди държави - включително Украйна, Иран и Обединеното кралство - от времето, когато Джо Байдън е бил вицепрезидент. Според CNN тези документи са били смесени с други некласифицирани документи, включително подробности за погребението на Бо Байдън, сина на президента, който почина през 2015 г. Съобщава се също, че някои от документите са били обозначени като строго секретни - най-високото ниво на класификация. За втория набор от документи знаем по-малко. В четвъртък личният адвокат на г-н Байдън излезе с изявление, в което се казва, че файловете са "документи на администрацията на Обама-Байдън", което означава, че те също датират от осемте му години като вицепрезидент. По-късно Белият дом заяви, че търсенето на всички останали класифицирани документи е приключило.

Кой е имал достъп?

Огромната бюрокрация, която управлява основните операции на федералното правителство (наречена Администрация за общи услуги), е отговорна за предаването на властта в Белия дом. Тази херкулесова задача включва въвеждането на новия президент и вицепрезидент и извеждането на напускащите - и техните досиета. Но все още не е ясно кой може да е обработвал тези досиета през седемте години, откакто Байдън приключи мандата си като вицепрезидент. Единственото, което ни дава някаква следа, е къде са били намерени. Първият набор от досиета беше открит от адвокатите на г-н Байдън в нещо, което Белият дом описа като заключен шкаф в кабинета на президента в Центъра за дипломация и глобална ангажираност "Пен Байдън" - мозъчен тръст във Вашингтон. Вторият пакет е намерен по-късно в гаража на дома на Байдън в Уилмингтън, щата Делауеър. Документ от една страница беше открит в съседна стая. Разследващите несъмнено ще искат да разберат кой е имал достъп до тези места и колко сигурно са били съхранявани файловете. Републиканците от Конгреса поискаха да видят дневниците за посещенията в домовете на Байдън, като твърдят, че откриването на файловете в една от резиденциите му представлява риск за националната сигурност.

Защо имаше забавяне?

Според Белия дом адвокатите на г-н Байдън са намерили класифицирани документи за първи път на 2 ноември - само една седмица преди междинните избори. Администрацията заяви, че още същия ден е съобщила за откритието на Националния архив, който е издирил материалите на 3 ноември и е предал въпроса на Министерството на правосъдието. Едва след репортаж на CBS News този месец откритите документи бяха оповестени публично или признати от Белия дом, което предизвика обвинения, че те са били умишлено премълчавани преди междинните избори. "Той е съзнавал, че това се е случило преди (изборите), отивайки на интервюта. Това е, което кара Америка да не вярва на своето правителство", заяви републиканският председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти. След 13 неуспешни вота за председател на Камарата Маккарти смята, че вече ще успее Междувременно Белият дом отрече, че е имало съзнателно забавяне на оповестяването. Г-н Байдън заяви, че е бил "изненадан", когато е научил, че в стария му кабинет са намерени класифицирани документи. Не е ясно кога точно е научил за съществуването им. Но запазването на такова откритие в тайна е "нормално", каза Дейвид Уайнстийн, официален федерален прокурор във Флорида. "Не е ваша работа като обект или свидетел на разследване да казвате какво се е случило - хората, които го разследват, решават какво да кажат и кога да го кажат", заяви той.

Какви могат да бъдат наказанията?

Твърде рано е да се каже дали президентът или някой от неговите сътрудници ще бъдат подложени на правни санкции. Знае се, че новоназначеният специален съветник Робърт Хър ще проучи "евентуалното неразрешено изнасяне и съхраняване на класифицирани документи" - престъпление според наказателния кодекс на САЩ. Според г-н Уайнстийн няколко неща правят малко вероятни наказателните обвинения. Първо, за да повдигне обвинения, прокурорът ще трябва да докаже умисъл - че файловете са били съзнателно преместени и задържани от Байдън или неговия екип. Второ, каза той, става въпрос за постоянната политика на Министерството на правосъдието да не повдига обвинения срещу действащ президент. "Това е по-голям проблем за Джо Байдън от политическа гледна точка, отколкото от гледна точка на наказателните обвинения", каза г-н Уайнстийн.         Текст: Холи Хьондерих, Би Би Си