Тихомир Стойчев

Правителството и президентът постигнаха споразумение кой да представлява България в Съединените щати. Това е Тихомир Стойчев - секретар на Росен Плевнелиев по външна политика. Макар назначението му още да не е факт, по всичко личи, че Стойчев, който е и единствена кандидатура за поста, ще наследи Елена Поптодорова. До идването му тя ще продължи да изпълнява задълженията си. Очаква се смяната да стане факт през следващата година.

За г-н Стойчев не се знае много. До този момент не е влизал в светлините на прожекторите. Той е с два мандата в BG мисията във Вашингтон. В периода 2003-2007 г. е бил първи секретар там. След това позицията му расте до заместник-посланик, а през 2010-а е бил и временен ръководител на посолството. За последно името на Стойчев се спомена на 5 октомври тази година, когато беше отличен с Командорския кръст на Ордена за заслуги към Република Полша.

Стойчев е останал единственият претендент за вероятно най-престижния задграничен български пост, след като другият спряган кандидат - посланикът в Лондон Константин Димитров, е отказал да се премести в американската столица. Бъдещият посланик печели доверието на външния министър Даниел Митов с това, че е добре познат на американците. В негов плюс е и фактът, че е дипломат. Това означава, че той няма да заеме част от политическата квота за посланици, която е 20% от назначенията за ръководители на задгранични представителства.

Процедурата по назначаването му е дълга и все още предстои. Първо президентът трябва да издаде указ. После е необходимо и Съединените щати официално да дадат съгласието си и да приемат Стойчев като следващ посланик на България (т.нар. агреман). Всичко това може да отнеме до 8 седмици. Правителството обаче би могло да гласува назначението на Стойчев още през тази седмица.

Елена Поптодорова заема поста вече втори мандат. Първият й престой като посланик е от 2002 до 2008 година. Тя се завръща през 2010 г. и най-вероятно ще продължи да представлява интересите на България до март догодина.