Боуи Бергдал

Американското правителство винаги е изповядвало един постулат - никога и при никакви поводи не трябва да се преговаря с терористи. Обяснението е, че всяка една такава стъпка би ги насърчила за още повече кървави атаки. Този път обаче Америка реши да освободи петима бивши високопоставени служители на кървавия терористичен талибанския режим в Афганистан от затвора в Гуантанамо в замяна на единствения пленен от талибаните US войник. А това стана именно след тайни преговори с врага.

Сержант Боуи Бергдал беше пуснат след близо пет години в плен. В замяна петимата талибани бяха доставени в столицата на Катар - Доха, с чието посредничество бяха проведени преговорите за сделката. 28-годишният Бергдал, родом от Айдахо, беше заловен при неизяснени обстоятелства в Източен Афганистан на 30 юни 2009 г., около два месеца след пристигането си в страната. До освобождаването му се стигна след месеци на непреки преговори между Пентагона и талибаните.

Специалните US сили получиха сержанта в Източен Афганистан. Твърди се, че той е в добро състояние, но е подложен на медицински преглед. Петимата талибани напуснаха Гуантанамо с американски военен самолет, който ги достави в Доха.

Противници на сделката, включително и в Конгреса, я наричат договорка с дявола и сочат, че освобождаването на лидери на талибаните само ще подсили дейността им срещу Америка, която ги свали от власт. Най-недоволни от размяната са републиканските сенатори. Представители на Пентагона обаче твърдят, че част от договорката е бъдещите действия на петимата и възможността им да се придвижват да са силно ограничени. Една от клаузите на договорката била петимата да останат през следващата година в Катар и да не се връщат в Афганистан. Как това ще бъде спазено не се съобщава.

Кои са освободените? Единият от тях е молла Хайрула Хаирва, който беше министър на вътрешните работи на Афганистан в правителството на талибаните и бе популярен с прозвището си Опиумния барон, понеже лично контролираше отглеждането и реколтата от наркотици. Познавачи го описват като умерен и много влиятелен сред групировката, ако изобщо може да се говори за умерен талибан. Заловен е през 2002 г. от пакистанските власти и транспортиран във Вашингтон, откъдето бе пратен в затвора в Гуантанамо. Другите освободени са молла Мохамед Фази, бивш зам.-министър на отбраната, молла Норула Нури, шеф на провинция Балх, молла Абдул Нак Уасиг, зам.-ръководител на разузнавателната служба на талибаните и един от основателите на движението, и молла Мохамед Наби, най-малко известният от петимата, за когото се смята, че може би е свързан с терористичната мрежа „Хакани", която вероятно е държала американския сержант.

Конгресът не бил уведомен за преговорите и самата военната операция по освобождаването на Бъргдал, защото животът на пленника бил в опасност, заяви шефът на Пентагона Чък Хейгъл в първия си публичен коментар за операцията. Според разузнавателната информация, събрана от САЩ, „сигурността и здравето на Бъргдал били застрашени", посочи Хейгъл, който направи изявлението си, след като се появи на необявено посещение в US военновъздушната база в „Баграм".

Президентът Обама приветства освобождаването на американския войник, като направи специално изявление за медиите от Розовата градина на Белия дом, в което подчерта, че САЩ никога не изоставят своите военнослужещи. До него стояха развълнуваните родители на сержанта - Боб и Джани Бъргдал. Бащата на освободения войник благодари на всички, които са помогнали синът му да се завърне у дома, и каза, че му е трудно да изрази чувствата, които изпитва в този момент. Президентът припомни, че е обещал да ограничи войната в Афганистан и да закрие затвора в Гуантанамо, където са държани чужденци, заподозрени в тероризъм, но добави, че САЩ освен това винаги са били непреклонни в намеренията си да върнат у дома всички свои военнопленници. ,,Затова сега, поне в този момент, мога да кажа, че успяхме да изпълним това обещание", заяви г-н Обама.

Задоволство от сделката обаче изразиха и в Афганистан, чието правителство уж води война с талибаните. Нещо повече - Кабул призова Катар незабавното да освободи петимата, определяйки прехвърлянето им в трета държава за незаконно. Министерството на външните работи на Афганистан обяви, че „никое правителство не може да предава гражданин на една държава в трета страна като затворник. Ние призоваваме за освобождаването на нашите петима граждани, за да могат те според международните закони да се радват на свободата", се подчертава в съобщението.

,,Освобождаването на петима бивши служители на режима на талибаните може да помогне за възобновяването на мирния процес в Афганистан", заяви Исмаел Касимияр, член на афганистанския Върховен съвет за мира - правителствен орган, създаден от бившия президент Хамид Карзай, за да убеди талибаните да започнат мирни преговори. Говорителят на талибаните Забиула Муджахид обаче увери, че размяната не е била извършена с оглед на мирния процес. „Става дума само за размяна на военнопленници, това няма нищо общо с политиката", заяви той. Муджахид уточни, че Бъргдал бил предаден на американска делегация в неделя в източната провинция Хост. „Муджахидините го откараха до район в окръг Алишер, после вражески хеликоптери се приземиха и си го прибраха", посочи талибанският говорител. Той добави, че американският сержант получил афганистански тюрбан като подарък, когато бил освободен.

Режимът на талибаните взе властта в Афганистан малко след изтеглянето на съветските войски оттам. Той забрани всякаква опозиционна дейност, поп-музиката, западните книги и филми. Спряна бе телевизията, а по единственото радио денонощно течаха сури от корана. На жените бяха отнети паспортите и те можеха да напускат домовете си само в присъствието на мъж, при това покрити от глава до пети в бурки. На момичетата бе забранено да ходят на училище. Този деспотичен режим бе свален от Америка след инвазията в Афганистан през 2001 година. Талибаните бяха обвинени, че укриват на своя територия Осама бин Ладен. Държавният департамент им постави ултиматум да предадат лидера на ,,Ал кайда", сочен за организатор на терористичните атаки от 11 септември 2001 година. След като талибаните отказаха, бяха нападнати и разгромени за броени седмици.