Георги Филипов, „Капитал"

Дългогодишната кариера във футболната администрация на президента на ФИФА Сеп Блатер и на президента на УЕФА Мишел Платини приключи. Двамата бяха наказани от етичната комисия на ФИФА за по осем години, в които не трябва да се занимават с футбол под никаква форма. Това слага край на амбициите на бившия френски полузащитник Платини да се кандидатира за президент на организацията през февруари, а вероятно и на цялата му кариера в управлението на футбола. За Блатер изходът през задната врата е вероятно последното, с което е искал да бъде запомнен след над 40 години във ФИФА и 17 години като неин президент.

Етичната комисия, ръководена от германския съдия Ханс-Йоахим Екерт, определи окончателното им наказание въпреки техните доводи за липса на нарушение на правилата. Те бяха временно отстранени от футбола за 90 дни, а през миналата седмица Арбитражният спортен съд в Лозана нареди до края на досегашната им санкция на 5 януари да има яснота за съдбата им.

Поводът за изключването им е крайно спорното плащане от Блатер към Платини на 2 милиона швейцарски франка през 2011 г. в разгара на кандидатпрезидентската кампания във ФИФА. Сумата е била платена за извършена работа девет години по-рано според твърденията на двамата президенти. Тогава се разбрали, че ФИФА няма финансовата възможност да плати на Платини за работата му като съветник на президента и това плащане ще бъде извършено в бъдещето.

Сумата е преведена по-малко от месец след като Платини и кандидатът за президент на ФИФА Мохамед бин Хамам са се срещнали да дискутират кампанията. Два месеца по-късно французинът и изпълнителният комитет на УЕФА подкрепиха Блатер. Преди четири години дори самият Платини имаше намерение да се кандидатира за поста, но се отказа.

„Г-н Блатер в позицията му на президент на ФИФА е одобрил плащането на г-н Платини. То не е имало законово основание според подписаното споразумение на 25 август 1999 г. Нито в писменото становище, нито при изслушването г-н Блатер не успя да покаже друго юридическо основание за това плащане. Неговото обяснение за устно споразумение не беше убедително и беше отхвърлено от комисията", се казва в нейното становище. Като допълнение Блатер е глобен 50 хиляди франка, а французинът - 80 хиляди франка.

Решението идва в годината, в която ФИФА беше разтърсена из основи, а 79-годишният Блатер беше принуден да подаде оставка скоро след спечелването на пети мандат. Той се надяваше да остане на поста до изборите за нов президент на 26 февруари и да излезе с чест.

Платини от своя страна беше основният фаворит да го замени, ако не беше разследването за това съмнително плащане. Неговото отстраняване оставя битката за президент на световния футбол отворена, но ще предизвика и сътресения в сама УЕФА. Там тепърва ще трябва да се свика нов конгрес за избор на президент, а в отсъствието на влиятелен кандидат пластовете могат да се разместват. Европейските федерации вече заложиха на резервата Джани Инфантино (в момента генерален секретар на УЕФА) в изборите за президент на ФИФА, но все още е трудно да се каже дали той може да бъде трайно обединителна и силна фигура.

Смяната на Платини и евентуалната смяна на курса на ръководене на УЕФА може да има ефект и върху българските позиции. Французинът влезе в управлението с обещанието да даде шанс на по-бедните страни от континента, а президентът на БФС Борислав Михайлов беше човек от неговия лагер в изпълкома. На този етап постът на Михайлов не е застрашен, но не се знае какъв вятър ще задуха.