Грузинските власти прибегнаха до употреба на сълзотворен газ и водни оръдия около сградата на парламента в Тбилиси, за да разпръснат протестиращи, които се обявяват срещу предложен законопроект, смятан за задушаващ свободата на печата, предадоха световните агенции.

Грузински активисти и представители на опозицията блокираха и двата входа на парламентарната сграда и скандираха „Не на руския закон!“, „Руснаци!“, „Роби!“.

Законът, който беше приет на първо четене, ще изисква медиите и неправителствените организации, които получават над 20% от финансирането си от чуждестранни източници, да се регистрират като „чуждестранни агенти“. Международни организации изразиха загриженост във връзка с проектозакона, защото е в разрез с демократичното развитие на Грузия.

Стотици хора вече дни наред протестират срещу предложения закон, а при обсъжданията в парламента се стигна и до физически сблъсък между законодатели. Руската държавна агенция ТАСС съобщи днес от Тбилиси, че има и ранени демонстранти.

Макар че президентката на Грузия Саломе Зурабишвили обяви, че ще наложи вето на закона, вносителите му твърдят, че той е необходим, за да има прозрачност в работата на институции, финансирани от представители на чужди държави. Парламентът може да отхвърли президентското вето.

Президентката на Зурабишвили подкрепи протестиращите срещу законопроекта за чуждестранните агенти, съобрали се на булевард „Руставели“ в Тбилиси.

Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили
Източник БГНЕС, архив

„Обръщам се към вас, които стоите тази вечер на „Руставели“, където и аз неведнъж съм стояла. Днес стоя в Ню Йорк, а зад мен е Статуята на свободата. Това е символ, за който Грузия винаги се е борила, в името на който достигнахме до днешния ден. Аз съм с вас, защото днес вие представлявате свободна Грузия“, каза Зурабишвили във видеобръщение.

В Русия закон за чуждестранните агенти е често използван за смълчаване на организации и медии, които са критични към правителството.

 САЩ и Европейският съюз предупредиха Грузия, че приемайки този закон ще навреди на перспективата си някога да се присъедини към ЕС и НАТО.