Съединените щати омаловажиха руските оплаквания от съобщението на Великобритания, че ще изпрати на Украйна бронебойни боеприпаси, съдържащи обеднен уран, предаде АФП. Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби нарече оплакванията на Москва "изопачен" аргумент.

Боеприпасите, които повишават способността за преодоляване на защитните механизми на танковете, "не са радиоактивни" и "никъде не са близо до това да навлязат" в сферата на ядреното оръжие - каза Кърби.

"Това е обикновен вид боеприпас, който се използва най-вече заради възможностите му за пробиване на броня. Така че отново, ако Русия е особено загрижена за благосъстоянието на своите танкове и танкисти... те биха могли просто да ги върнат обратно през границата", каза той, "Мисля, че това, което наистина се случва тук, е, че Русия просто не иска Украйна да продължи да взривява танковете ѝ."

Кърби обаче заяви от името на САЩ, че "ние не предоставяме обеднен уран". Говорителят също така коментира връчването на медали на пилотите, участвали в катастрофата или свалянето на американския военен дрон над Черно море.

"Не знам за друга армия в света..., която да е награждавала пилот за разбиване на дрон. Ако това е храброст, тогава предполагам, че те имат различно определение", каза Кърби, "Нямам представа защо биха дали награда за храброст на пилот, който в най-лошия случай злонамерено е изложил себе си и американско имущество на голям риск, а в най-добрия - просто е бил идиот."