Великобритания ще започне да участва в редовни съвместни военни учения със САЩ и Япония в Индо-тихоокеанския регион от следващата година, за да подсили сигурността в тази част от света, заяви британският министър на отбраната Грант Шапс, цитиран от Ройтерс.

"Провеждането на съвместни военни учения отправя едно силно послание към всеки, който иска да подкопае международния ред, основан на правила. Няма граници пред отношенията ни в сферата на отбраната и имаме готовност да реагираме на всяка заплаха по света", се казва в изявлението на Шапс.  

В региона ще бъде разположен британският самолетоносач "Принцът на Уелс" и  той ще бъде част от формирование, което провежда операции и учения със съюзническите сили. Това включва и посещения на пристанища в Япония, заяви британското министерство на отбраната.

По-рано днес американският президент Джо Байдън и японският премиер Фумио Кишида обещаха да дадат началото на "нова ера" в стратегическото сътрудничество между Вашингтон и Токио.

Австралия, Великобритания и САЩ в понеделник заявиха, че обмислят възможността да си взаимодействат с Япония в рамките на отбранителното обединение AUKUS.