Съединените щати не вярват, че в Газа се извършва геноцид, но Израел трябва да направи повече, за да защити палестинските цивилни, заяви съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан. Тъй като преговорите за прекратяване на огъня са в застой, съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан настоя, че отговорността за мира е на войнстващата групировка Хамас.

"Смятаме, че Израел може и трябва да направи повече, за да осигури защитата и благополучието на невинните цивилни граждани. Не вярваме, че случващото се в Газа е геноцид", заяви Съливан на брифинг.

САЩ "използват международно приетия термин за геноцид, който включва фокус върху намерението", за да достигнат до тази оценка, добави Съливан.

Байдън искаше да види Хамас победен, но осъзнаваше, че палестинските цивилни граждани се намират в "ад", каза Съливан. Той заяви, че е дошъл на трибуната на Белия дом, за да "направи крачка назад" и да изложи позицията на администрацията на Байдън по конфликта, на фона на критиките от двата края на политическия спектър на САЩ.

Байдън е подложен на критики от страна на републиканците за това, че е спрял някои доставки на оръжие, за да наложи искането си Израел да спре офанзивата в Рафах, а в университетите на САЩ се провеждат протести срещу подкрепата му за Израел.