Съединените щати ще дадат приоритет на доставките на противовъздушни ракети за Киев, като изпратят отчаяно необходимите боеприпаси на Украйна преди други държави, които са направили поръчки.

"Ще променим приоритетите на доставките на тези експортни продукти, така че тези ракети, които слизат от производствената линия, сега да бъдат предоставени на Украйна", по-специално ракетите "Пейтриът" и "НАСАМС", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, предаде АФП.

"Доставките на тези ракети за други държави, които в момента са на опашката, ще трябва да бъдат отложени", каза той.

Кърби подчерта, че решението няма да засегне доставките за Тайван, който се подготвя за евентуална инвазия от страна на Китай, и за Израел, който по-рано тази година беше подложен на мащабна ракетна атака и атака с дронове от страна на Иран и води война срещу Хамас. Пентагонът посочи, че решението е взето заради засилените руски атаки срещу украинската инфраструктура.

"Русия отново се опитва да унищожи енергийната система и инфраструктурата на Украйна преди зимата. Затова те спешно се нуждаят от допълнителни възможности за противовъздушна отбрана", каза говорителят генерал-майор Пат Райдър.

Решението за ускорено предоставяне на боеприпасите на Украйна "ще увеличи по-бързо техните запаси, за да могат да продължат да защитават критичната инфраструктура и цивилното население, докато навлизаме в зимата", добави Райдър.

Съединените щати са ключов военен поддръжник на Украйна, като са отделили над 51 млрд. долара за оръжия, боеприпаси и друга помощ за сигурността, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г.