На 9 ноември Съединените щати обявиха, че одобряват продажбата на танкове M1A2 Abrams и свързано с тях оборудване на стойност 2,53 млрд. долара на Румъния - съюзник на НАТО, който граничи с обхванатата от конфликт Украйна.

"Тази предложена продажба ще подкрепи целите на външната политика и националната сигурност на Съединените щати, като спомогне за подобряване на сигурността на съюзник от НАТО, който е важна сила за политическата и икономическата стабилност в Европа", се казва в изявление на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA).

Тя "ще подобри способността на Румъния да посрещне настоящите и бъдещите заплахи, като осигури надеждни сили, способни да възпират противници и да участват в операции на НАТО", се казва в изявлението.

Румъния има обща граница с Украйна, която от февруари 2022 г. се бори с пълномащабна руска инвазия. Оттогава Съединените щати увеличават военната помощ и продажбите на Киев и съюзниците от НАТО.

Вашингтон обеща да предостави на Киев 31 по-стари версии на танка "Ейбрамс", а президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди в края на септември, че някои от тях са пристигнали.

Държавният департамент одобри евентуалната продажба на Румъния, а на 9 ноември DSCA предостави необходимото уведомление на Конгреса, който все още трябва да потвърди сделката.