Генерал Джеймс Хекер, командващ ВВС на САЩ в Европа и Африка, обяви, че САЩ са изпратили на Украйна бомби с прецизно насочване Jdam-ER. Той уточни, че боеприпасите са били изпратени през последните три седмици, пише „The War Zone“.

"Неотдавна изпратихме в Украйна боеприпаси, които имат увеличен обсег и действат малко по-далеч от гравитационна бомба и имат прецизно насочване", каза Хекер в рамките на симпозиума на Асоциацията на въздушно-космическите сили, който бе открит вчера, 6 март, в Колорадо.

Генералът потвърди пред „The War Zone“, че това са Jdam-ER. Той уточни, че общият брой на тези бомби, с които разполага Украйна, е ограничен.

Бомбите Jdam-ER се използват от военновъздушните и военноморските сили на САЩ, а освен това са продадени на повече от 26 държави.

Jdam-ER може да се монтира на неуправляеми бомби с тегло от 220 до 900 кг, като ги превръща в управляеми бомби. След като бъде пусната, бомбата "разгъва крилата си", което увеличава обсега ѝ три пъти. Jdam-ER с голям обсег на действие е разработена в сътрудничество с австралийските военновъздушни сили.

В края на февруари агенция Блумбърг съобщи, че САЩ ще изпратят на Украйна бомби Jdam-ER, снабдени с GPS. На 20 януари Boeing получи поръчка на стойност 40,5 млн. долара от ВВС на САЩ като част от по-ранно споразумение за производство на Jdam-ER. Работата трябва да бъде завършена до 30 юни.