Командването на САЩ премества допълнителни сили в Близкия изток заради заплахата на Иран да нанесе удар по Израел, като специално внимание се отделя на укрепването на противовъздушната отбрана на американските контингенти в Ирак и Сирия, съобщава CNN, позовавайки се на източник от Пентагона.

"Преместването е насочено към укрепване на силите за възпиране в региона и защита на американските военни формирования", заяви източникът пред телевизионния оператор.

Пентагонът се фокусира върху укрепването на противовъздушната защита на американските войски, разположени в Ирак и Сирия, които бяха атакувани повече от 100 пъти от проирански сили между октомври и февруари.

Агенция Блумбърг, позовавайки се на източници, също така отбелязва, че на фона на ситуацията в региона САЩ се подготвят за отбранителни действия и преместват допълнителни военни средства в региона, "като същевременно увеличават дипломатическите усилия за ограничаване на военните действия".

По-рано в петък съветникът на Белия дом Джон Кърби потвърди пред журналисти, че американската администрация смята сценария за иранска атака срещу Израел за напълно възможен.

По-късно порталът Axios цитира източници, според които Техеран е предупредил САЩ, че неговите войски ще станат мишена за иранската армия, ако американците се намесят в евентуален въоръжен конфликт между Иран и Израел.