Съединените щати представиха нова вълна от санкции, насочени към потушаване на военните усилия на Русия в Украйна. Те същевременно оказаха натиск върху финансовите институции, работещи с руската икономика, предаде АФП.

Мерките, които включват санкции срещу повече от 300 юридически лица, включително Московската фондова борса, са насочени към "останалите маршрути за доставки, чрез които (Русия) се снабдява с материали и оборудване на международно ниво", заяви министърът на финансите Джанет Йелън.

"Увеличаваме риска за финансовите институции, които се занимават с руската военна икономика, елиминираме възможностите за укриване и намаляваме способността на Русия да се възползва от достъпа до чуждестранни технологии, оборудване, софтуер и ИТ услуги", добави тя.

Тези мерки бяха осъдени като "агресивни" от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Санкциите, наложени от Държавния департамент и Министерството на финансите, засягат юридически лица, намиращи се в Русия и в страни като Китай, Южна Африка, Турция и Обединените арабски емирства. Те включват Московската фондова борса и няколко дъщерни дружества. Целта е да се затруднят многомилиардни сделки, както и субекти, участващи в 3 проекта за втечнен природен газ.

В резултат на това Московската фондова борса обяви, че ще преустанови сделките в евро и долари на своя валутен пазар.