Администрацията на американския президент Джо Байдън ще отпусне на Хаити близо 110 млн. долара за сигурност и полицейска помощ, съобщи служител на Държавния департамент на САЩ, предаде БТА. Това е стъпка, която заобикаля продължилото с месеци задържане на средствата от страна на републиканските законодатели.

Служителят заяви, че държавният секретар Антъни Блинкън е взел това решение след като е провел повече от 100 брифинга пред Конгреса и че администрацията на Байдън остава ангажирана да работи в "тясно сътрудничество " с този орган.

"Ситуацията със сигурността в Хаити остава нетърпима поради насилието, упражнявано от жестоки банди, и народът на Хаити не може да чака", заяви служителят.

Средствата включват 95 млн. долара за мисията за сигурност и 15 млн. долара за Хаитянската национална полиция за борба с насилието от страна на бандите.

"Изборът на администрацията на Байдън да преодолее задържането на финансирането от американските данъкоплатци за зле замислената ММПС (Многонационална мисия за подкрепа на сигурността/Multinational Security Support Mission) е изключително разочароващ", заяви сенатор Джим Риш, водещ републиканец в комисията по външни работи на Сената. 

Риш и Майкъл Маккол, републиканецецът председател на комисията по външни работи на Камарата на представителите, заявиха през март, че са наложили "запор" на средствата за Хаити, защото се нуждаят от "много повече подробности", преди да ги одобрят.

Държавният департамент заяви тогава, че се ангажира с Конгреса, за да получи одобрение за средствата, които се смятат за важни, за да бъде разположена кенийската полиция в карибската държава, където бандите прекъснаха доставките на храна и принудиха стотици хиляди хора да напуснат домовете си.