Очаквано в четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че страната му ще дари 500 милиона ваксини на Phizer на други държави от целия свят. Актът се разчита като част от усилията на новия президент на САЩ на световната политическа сцена.

„Америка познава от първо лице трагедията на тази пандемия. В САЩ имаме повече починали хора, отколкото където и да е по света – почти 600 000 от нашите приятели американци“ - заяви президентът Байдън в коментари след срещата с британския премиер Борис Джонсън.

Според служители на администрацията тази стъпка трябва да се разглежда в контекста на една по-щирока кампания на световните демокрации, търсещи водеща роля в процеса на възстановяване от кризата.

Те подчертаха, че това е най-голямата единична покупка на дози ваксина и че САЩ искат да направят „всичко по силите си, за да предотвратим трагични загуби по целия глобус. Според служителите в администрацията прекратяването на пандемията е национален интерес на САЩ.

Ходът на Байдън представлява и контрадействие на политиките на Китай и Русия, чийто ваксини, създадени на държавни начала, вече шестват в много страни по света. Редица дължави, включително в Латинска Америка, която САЩ преди време разглеждаха като свой „заден двор“, се насочиха към покупката на руски и китайски ваксини.

Белият дом вече заяви, че следи внимателно ситуацията и е загрижен от опитите на Москва и Пекин да използват ваксините за политически облаги.