Самолетът на американските военновъздушни сили, сред чиито пътници може да е и председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, навлезе в последния етап от пътуването си до Тайван, след като излетя от Малайзия и избра удължен маршрут, заобикалящ Южнокитайско море, съобщи Ройтерс.

Ройтерс не можа да установи веднага дали Пелоси или нейната делегация са били на борда на полет SPAR19. Пелоси не потвърди дали ще посети самоуправляващия се остров, който Пекин обявява за свой, но източници на Ройтерс по-рано заявиха, че се очаква да пристигне в тайванската столица Тайпе по-късно.

Самолетът напусна малайзийската столица Куала Лумпур в 07:42 ч. по Гринуич и полетя на изток към Борнео по маршрут, който заобикаля Южнокитайско море. За последен път е бил видян северно от Филипините, според Flightradar24, в най-следвания полет на сайта за проследяване.

От миналата седмица Китайската народноосвободителна армия провежда различни учения, включително тренировки с бойна стрелба, в Южнокитайско море, Жълто море и Бохайско море, за да демонстрира китайската военна мощ.

Посещението в Тайван на Пелоси, която е втора в линията на наследяване на президентския пост в САЩ и дългогодишен критик на Китай, ще се осъществи на фона на влошаването на връзките между Вашингтон и Пекин.

Към 13:54 г. по Гринуич SPAR19 се намираше на около 500 км югоизточно от Тайпе по време на пътуването, продължило досега повече от пет часа, според Flightradar24, полет, проследен от цели 345 000 души на уебсайта по-рано през деня.

Нормален полет от Куала Лумпур до тайванската столица Тайпе би пресякъл Южнокитайско море, като обичайното време на полета е под пет часа.