Либералите спечелиха още един депутат от Квебек след арбитражно преброяване на гласове в сряда. Избирателната комисия на Канада потвърди, че депутатката от миналия парламент Бренда Шанахън ще се върне на мястото си и в новия, след като повторното броене я показа като победител в Châteauguay-Lacolle срещу съперника й от Bloc Québécois със само 12 гласа разлика.

Арбитражното броене закръгли местата в парламента за либералите на Трюдо на 160, въпреки че спечелилият едно от тях – Кевин Вуонг от избирателния район Spadina-Fort York, Торонто, ще сяда отделно като независим народен представител, защото не е съобщил на партията за свое минало обвинение в сексуално посегателство, което впоследствие е било свалено.

Местата на либералите от Квебек стават 35 – колкото партията имаше и през 2019 година, а съперниците от Bloc получават 32, също без промяна от 2019 г.

Консерваторите взеха 10 депутатски мандата от тази провинция, а NDP – един, също без промяна.

Говорител на Либералната партия съобщи, че с тази победа Джъсти Трюдо става първия премиер от времето на баща си Пиер Трюдо, който печели мнозинство в Квебек в три избори поред.

Изборните резултати върнаха в управлението либералите с правителство на малцинството. Трябваха им още 10 депутатски места, за да постигнат мнозинство от 170.