Людмила Радева, гл. редактор на в. „Извор“, Крим

Едва 4% от новините в българските медии, касаещи българи зад граница, не са криминална хроника. Това установи непредставително проучване на вестник „БГ глас", издаван в Австрия. „Това наистина са изолирани случаи, но хората в България остават с впечатлението, че в чужбина емигрира основно кримиконтингентът. За да се промени този негативен имидж, трябва да има нарочни информационни канали, които да предоставят точна информация за случващото се в българските общности по света", казва главният редактор на вестника Георги Донков.

Той смята, че липсва каквато и да е държавна политика по отношение на достъпа до информация на българите в чужбина. „Вероятно на някого би му прозвучало странно, че изобщо говорим по тази тема в ерата на свободно и мълниеносно придвижване на новините, но когато става дума за България и българи, живеещи извън страната, смятам че този разговор даже е закъснял", категоричен е г-н Донков.

За голяма част от сънародниците ни по света интернет (и по-специално фейсбук) е единственият източник на информация, което е недостатъчно, тъй като ги прави уязвими от манипулации, допълва той. „Смятам, че държавата би могла да помогне със създаването и/или подпомагането на различни съществуващи информационни канали, които с професионализъм и коректност да спечелят доверието на аудиторията", посочи Донков.

В същото време държавата не е съпричастна по никакъв начин към сега съществуващите и изградени медии на общностите ни в чужбина и техните многогодишни усилия в тази насока. Обществената БНТ има 4 канала, в които няма нито едно предаване, предназначено за българите в чужбина, а от тези 4 канала само един (БНТ свят) може да се гледа през интернет в чужбина. Останалите три канала са блокирани за чуждестранни IP адреси с оправданието, че могат да се нарушат авторски права. Но повечето световни телевизии поддържат раздвижена платформа в интернет, която предоставя достъп до всички тв канали, а само в часовете, когато по тях тече предаване, за което са закупени авторски права само за съответната страна, излъчването се блокира за IP адреси извън нея.

„Достъпът до българските телевизионни канали е важен проблем в чужбина, коментира главният редактор на вестник „Извор" в Крим Людмила Радева. - Най-малкото, което бихме искали като една българска общност в Крим - да можем свободно да гледаме националните телевизии онлайн. В ерата на интернет това би трябвало да е съвсем лесно, но уви. Толкова ли е сложно да се осигурят стабилни сървъри и съответни домейни, за да могат българските телевизии да вървят свободно по цял свят, а не да се чудиш как да ги гледаш?! Вместо да се правят такива спънки като регистрация или пък пълно блокиране, би трябвало тези канали да се рекламират като безплатни и да се прави всичко, което ще привлича вниманието на българите в диаспората към тях. Да, има изобилие от безплатни новини, но има разлика между потребностите на старите български общности и поколението на новите емигранти."