223 хиляди работни места са разкрити в САЩ през декември, става ясно от данните, публикувани от Министерството на труда в петък. Това е доказателство, че икономиката остава здрава, въпреки че Федералният резерв продължава да повишава лихвените проценти, за да се опита да забави икономическия растеж и темпото на наемане. Ръстът на работните места през декември е най-ниското месечно увеличение от две години насам. Коефициентът на безработица падна до 3,5%, което съответства на 53-годишно дъно, съобщи Министерството на труда в петък. Месечният доклад за заетостта показва и други признаци, че пазарът на труда е започнал да се охлажда. Разкритите нови работни места през миналия месец са по-малко от половината от 537 000, които бяха открити през юли.

Ръстът на средната почасова заплата рязко се забавя: през декември той се повиши с 4,6% спрямо 12 месеца по-рано, в сравнение с годишно увеличение от 4,8% през ноември и скорошен пик от 5,6% през март. По-бавният ръст на заплатите ще бъде облекчение за служителите на Фед, които смятат

растежът им за двигател на бъдещата инфлация.

Ръстът на работните места през миналия месец завърши втора поредна година на стабилно разкриване на работни места, през която страната си възвърна всичките 22 милиона работни места, загубени заради пандемията от COVID-19. И все пак бързото намиране на работа и сериозните увеличения на заплатите вероятно са допринесли за скока в цените, който изстреля инфлацията до най-високото й ниво от 40 години. Картината за 2023 г. е доста по-облачна, твърдят икономистите. Много от тях предвиждат рецесия през втората половина на годината, следствие от поредицата резки повишения на лихвените проценти от Фед. Служителите на централната банка прогнозират, че тези увеличения ще доведат до това нивото на безработицата да достигне 4,6% до края на годината. Въпреки че по-високите лихвени проценти на Фед започнаха да охлаждат инфлацията от нейния летен връх, те също направиха ипотеките, автомобилните заеми и други потребителски и бизнес кредити по-скъпи. Поне засега пазарът на труда показва изненадваща устойчивост на фона на по-високите лихвени проценти в цялата икономика. Работодателите добавиха 4,6 милиона работни места през 2022 г. в допълнение към 6,7 милиона през 2021 г. Цялото това наемане беше част от мощен отскок от пандемичната рецесия през 2020 г. През юни инфлацията на годишна база достигна 9,1%, най-високото ниво от 40 години, преди да се забави до 7,1% през ноември. Миналата година, в агресивен стремеж да намали инфлацията обратно към целта си от 2%, Фед повиши референтната си лихва седем пъти. Представители на централната банка прогнозират, че ще повишат своя референтен краткосрочен лихвен процент до около 5,1% тази година, най-високото ниво от повече от 15 години. Ако наемането и инфлацията останат високи, процентът на Фед може да се наложи да се повиши още повече.