Кино „Сердика“ някога

В България обикновените хора може и да имат особено чувство към Русия, което да подбужда русофилството в нацията, но истинските слуги на Москва не страдат от тази болест. Руският наместник в страната Валентин Златев, най-близкият другар на подалия оставка премиер Бойко Борисов, ще строи американски хотел насред София. За целта фирмата му „Тера тур сервиз" купи едно от най-емблематичните кина в столицата „Сердика", с което хиляди хора свързват младостта, първата целувка и спомени за големи филми. Но не за да го превърне в културно средище, а за да строи там поредния хотел. При това американски. Затвореното от години кино „Сердика" бе съборено през лятото, за да може там Златев да вдигне хотел на американската верига „Хаят".

Мястото беше купено от Златев още през 2009 г. за 10 млн. евро. Предишният главен архитект на София Петър Диков отказваше да издаде разрешение за събарянето на сградата и построяването на нова, без да се запази фасадата. Но при Златев се действа така - няма човек, няма проблем. Диков бе заменен от друг по-сговорчив главен архитект - Здравко Здравков. При него разрешителното е в кърпа вързано.

Златев не просто ще гради луксозна касичка. Целта според източници от фирмата му била хотелът да е готов за първото европредседателство на България през 2018 г. Тогава може би Борисов и да не е вече в политиката, но при Златев празно няма - той е приятел на всеки премиер и всеки президент. Вечният човек на властта.

„Седем етажа 5-звезден лукс, 190 стаи и апартаменти, два ресторанта. SPA център с басейн. Голям конферентен център с 600 квадрата бална зала, още 5 по-малки зали, или общо над 1,300 кв. метра пространство за различни събития. Два бара, един от които на покрива с гледка към планината и центъра. Изпипан до последния мокет интериорен дизайн" - така от „Тера тур сервиз" описват новата придобивка на Златев. „Искаме хубав петзвезден хотел, който да отговаря на местните условия, като цена от 800 лева на вечер например не може да бъде устойчива хотелска стратегия за София", казва Лъчезар Тодоров, управител на „Тера тур сервиз".

Комплексът хотел-ресторант „Берлин" и кино „Сердика" е изграден по проект на видната архитектка Лиляна Пиндева, съпруга на друг изтъкнат български архитект, Минко Пиндев. Ситуирането в толкова плътно застроена градска среда поставя трудни за решаване проблеми, произтичащи от оскъдицата на площ. Проектантът е съумял да овладее сложното функционално съдържание - киносалон, хотел, ресторант на два етажа, сладкарница, фризьорски салон - и да създаде убедителен архитектурен образ. Арх. Пиндева отдръпва целия партерен етаж зад колонада; той потъва в сянка, която го отделя от горните етажи, и в същото време така се облекчава, доколкото е възможно, пешеходното движение. При киното проектантът действа още по-решително: създава открито общодостъпно пространство в партера пред касовия вестибюл и фоайето, отворено към площада, което да поеме струпването на хора преди прожекцията. Самият киносалон е грижливо проучен с много добра видимост и акустика.

Може би най-голямото достойнство на комплекса е оформянето на площадното пространство около Паметника на Васил Левски. Фасадата (шест нормални етажа и един терасовиден) следва очертанията на дъговидния контур на площада и височината, зададени с градоустройственото решение. Остъкляването с черна желязна дограма се редува с междупрозоречни стени, оформени с видими тухли. Ленти от бяла бучарда пред фасадата са функционално осмислени като сенници, но всъщност основната им роля е да въведат - заедно с перголата на терасовидния етаж - хоризонталната тема, да изявят още веднъж категорично формата на площада. Хоризонтализмът е допълнително подчертан от извитата тясна тераса на кафе-сладкарницата. „Безспорен успех на нашата съвременна архитектура", е заключението на критиката (арх. Петко Еврев. Комплекс - хотел и кино „Сердика" в София - сп. „Архитектура", 1968, бр. 9, стр. 4-8).

Веригата „Хаят риджънси" остави архитектурна диря благодарение главно на архитектите Уелтън Бекет и особено на Джон Портман. През 60-те и 70-те години те проектираха хотели с огромни фоайета атриуми през десетки етажи, следвайки девиза на фирмата „Ние не искаме при нас да се чувствате като у дома си", тоест ние ви предлагаме необикновено изживяване, не просто преспиване. Сегашната концепция на „Хаят" е вече „не хотел, а място за свързване на хора", тоест превръщане на общите части от коридори и фоайета във „флуидни, приветливи пространства и комуникативни места". Как точно става това в нашия случай, не е много ясно от пръв поглед.