Руски съд глоби фондацията “Уикимедия” с 2 млн. рубли (27 хил. долара) по обвинения за разпространяване на дезинформация за руската армия.

Действащото в момента руско законодателство, прието след началото на нахлуването в Украйна, ограничава информацията, която може да се оповестява относно войната. По този начин бяха глобени или блокирани уебсайтове, разпространяващи информация, която противоречи на официалната позиция на Кремъл за събитията, припомня БТА.

Фондацията "Уикимедия", която е собственик на "Уикипедия", вече бе глобена миналата година, защото не премахнала две статии за войната, в едната от които били давани "оценки за руското нахлуване в Украйна през 2022 г."

Новата глоба е наложена, след като властите обвиниха "Уикипедия" в "разпространение на дезинформация" в статии за руските военни подразделения, съобщи "Уикимедия Русия".

Организацията каза, че решението може да бъде обжалвано, но добави, че все още не е решила дали ще го направи.

"В досегашната практика на руските съдилища има само един-единствен случай, в който "Уикипедия" е успяла да спечели обжалване на съдебно решение", коментира пред Ройтерс основателят на руския клон на фондацията Станислав Козловски.