сн. ЮПИ

Републиканецът Мит Ромни обвини Хилъри Клинтън, че е част от „руска афера". „Ню Йорк таймс" публикува статия, в която свърза даренията във фонда на семейството на г-жа Клинтън и сделка на руската компания „Росатом", купила „Ураниум уан", който пък има лиценз за добиване на уран в САЩ и Казахстан. Мит Ромни коментира разследването и заяви, че е потресен от него. По думите му Хилъри Клинтън е могла да продаде по този начин на Русия 20% от американското производство на уран и да скрие всичко това, отстранявайки кореспонденцията по този въпрос. „Може би щяхме да разберем дали е имало подкуп или не, ако Клинтън не беше изтрила хиляди електронни писма. Но всичко това са много сериозни факти, които карат цялата тази афера да изглежда като подкуп", твърди г-н Ромни.
Според „Ню Йорк таймс" основателят на компанията „Ураниум уан" Франк Джустър е дарил на бившия президент Бил Клинтън над $31 млн., след като посетил заедно с него Казахстан и е спечелил конкурс за разработка на уранови местонахождения в страната. Освен това през 2008-2010 г. „Ураниум уан" дарил още $8.65 млн. Накрая през 2010 г. Бил Клинтън получил от неназована руска инвестиционна банка $500 хиляди, платени за негово изказване в Москва. Според разследването на вестника същата тази банка обслужвала сделката между „Ураниум уан" и „Росатомом", която приключи през 2013 година. По този начин във фонда на г-жа Клинтън са могли да попаднат пари от руското правителство, платени от акционерите на „Ураниум уан".

Неприятностите за г-жа Клинтън обаче тепърва започват и всичко това сега, когато до предизборната кампания за президентския пост остава толкова много време. Държавният департамент публикува част от десетките хиляди имейли, които тя като държавен секретар е изпращала и получавала. Очаква се те да хвърлят светлина върху нападението на ислямисти срещу US консулството в Бенгази преди три години, в което загинаха четирима американски граждани, сред които и американският посланик Кристофър Стивънс. Имейлите на г-жа Клинтън предизвикаха скандал, защото са били пращани от личната й поща, а не от правителствената, която е била защитена и криптирана. За свободно четене са пуснати 296 имейла, съдържащи 350 страници. Смята се обаче, че писмата на бившата първа дама са общо 30,000, наброяващи 55,000 страници.

Самата г-жа Клинтън приветства разпространяването на писмата й. „Радвам се, че имейлите започват да излизат. Това е нещо, за което бях помолила преди много време. Искам хората да могат да видят всичките имейли. Предали сме всичко, което има каквато и да е връзка с управлението", каза тя. През миналата седмица съдът постанови Държавният департамент незабавно да направи обществено достояние имейлите, но това да стане поетапно, а не наведнъж.

Докато журналисти и прокурори изчакват да получат достъп до цялата кореспонденция, за да установят дали г-жа Клинтън има вина за убийството в Бенгази, от първата колекция писма изскочи друг скандал с Либия. Оказва се, че при свалянето на Муамар Кадафи някои европейски страни са действали в свой интерес, без да се координират със САЩ. Целта им била Либия да се раздели на няколко държави, като всяка от тях стане протекторат на някоя европейска страна. В писмо до Хилъри Клинтън помощникът на съпруга й от времето, когато той е бил президент - Сидни Блументал, предупреждава, че „Великобритания е установила секретен канал за връзка с режима на Муамар Кадафи с цел защита на британските интереси, ако революцията се провали". Блументал твърди, че Великобритания се стреми към разпадането на Либия на части, а премиерът Дейвид Камерън е издал заповед Ми-6 да разработи план за разчленяването на джамахирията зад гърба на Америка. Година след това г-н Блументал отново пише на Хилъри Клинтън, като я предупреждава, че френското и британското разузнаване натискат либийските бунтовници да създадат независима автономна зона в източната част на Либия, обхващаща бившата римска провинция Киренайка, която да е извън контрола на либийския Национален съвет. „Франция и Великобритания са уверени, че новата Киренайка ще отстоява техните бизнес интереси", пише Блументал.