Руската централна банка ще възобнови покупките и продажбите на чуждестранна валута чрез своя държавен фонд през следващата година, докато рублата продължава да се възстановява след драматичния спад през лятото.

Руската валута е изключително нестабилна от февруари 2022 г., когато Русия започна пълномащабна военна офанзива в Украйна, а Западът удари Москва с безпрецедентен пакет от санкции.

Рублата поскъпна с 14% от началото на октомври, след като Москва възстанови валутния контрол, повиши лихвените проценти и спря валутните интервенции.

Руската централна банка заяви, че от януари 2024 г. ще възобнови операциите си по така нареченото "бюджетно правило".

 

Тя преустанови тези транзакции през август, когато рублата се понижи под 100 спрямо щатския долар.

Съгласно механизма централната банка купува и продава чуждестранна валута - китайски юани след налагането на западните санкции - за да стабилизира рублата, която е силно чувствителна към световните цени на петрола и приходите на Москва от ключовия ѝ износ на енергия.

Когато приходите са под определен праг, Русия продава юани от Фонда за национално богатство и купува рубли, за да покрие недостига за ежедневните държавни разходи.

 

Ако приходите са по-високи от очакваното, тя купува юани, за да спести във фонда.

През август Русия преустанови планираните покупки, тъй като те оказваха допълнителен натиск върху спадащата рубла.

Според анализатори банката вероятно ще бъде нетен продавач на чуждестранна валута въпреки високите приходи от енергоносители - нещо, което би трябвало да окаже допълнителна подкрепа на руската валута.

Рублата се търгуваше за около 88 щатски долара, което е повишение спрямо 18-месечното дъно от 102 в началото на октомври.