Русия е близо до голяма ядрена катастрофа, след като наводненията проникнаха в уранови кладенци в Урал, съобщава британският "Експрес". 

През последните няколко седмици Курганската област беше засегната от огромни наводнения, след като основната река Тобол и нейните притоци излязоха от бреговете си. Нивото на водата достигна два пъти по-голяма височина от тази по време на последното голямо наводнение през 1994 г. и доведе до евакуацията на 10 000 души. Наводненията са причинени от бързото топене на снеговете и ледовете, както и от проливните дъждове.

Урановата мина "Доброволное" се намира в Курганската област в Източна Русия, недалеч от границата с Казахстан. Урановото находище се разработва от компанията "Далур", която е част от държавната компания "Росатом". В зоната на наводнението се намират няколко стари уранови кладенеца, принадлежащи към находището Добровольное, разположено между селата Звериноголовское и Труд. 

Сергей Ерьомин, местен еколог, заяви, че един от кладенците е "имал теч в продължение на 35 години" и е много вероятно да е бил наводнен. Нови кладенци са били пробити по-високо, така че в момента са извън обсега на водите на наводнението. Въпреки това, ако нивото се повиши с още един метър, те също могат да бъдат залети.

Алексей Шварц, бивш участник в кампанията "Налвани", е провел задълбочено проучване на проблемите, свързани с добива на уран. Природозащитникът заяви, че е убеден, че урановият разтвор се е просмукал от кладенеца и е попаднал в питейната вода. Той каза пред Moscow Times:

"Урановата жила под земята не е в саркофага. В продължение на много години рудното тяло е било заобиколено от глинени слоеве и твърди земни скали на дълбочина 400 метра. За да се добива уран, стотици, а може би и хиляди кладенци са били прокарани до това рудоносно тяло, увреждайки естествения саркофаг. Сега всичко това е попаднало във водата."

Изтичането вероятно ще доведе до скок на сериозните заболявания, свързани с радиационно отравяне, сред местните жители.

Андрей Ожаровски, член на Руския социалноекологичен съюз, заяви, че уранът е "алфа-активен наркотик" и че поглъщането му чрез питейната вода води до вътрешно облъчване. Той предупреди, че вътрешното поглъщане на радиация е много по-опасно, отколкото външното. Въпреки че радиацията ще бъде разредена от водите на Тобол, колективните дози за жителите на Курган ще се увеличат и е неизбежно хората да се разболеят.