Руски служители днес заявиха, че силите на Москва за първи път са унищожили танк "Ейбрамс" в Украйна - твърдение, което предизвика одобрителни коментари от страна на Кремъл, предаде Ройтерс. Ройтерс не можа да провери веднага видеоклип, публикуван  в социалните мрежи, който уж показва горящ танк "Ейбрамс".

"От самото начало нашите войници казаха, че тези танкове ще горят точно както другите", цитира агенция РИА Новости говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Той има предвид по-стари случаи, в които Русия твърди, че е унищожила западни оръжия в Украйна.

САЩ започнаха да доставят "Ейбрамс" на украинските сили през септември миналата година, припомня Ройтерс.

ТАСС цитира губернатора на Херсонска област Владимир Салдо като източник на информацията за унищожаването на американския танк.

"Войници от 15-а отделна мотострелкова бригада унищожиха на Авдеевското направление американски танк "Ейбрамс". След като "стратезите" на Пентагона видяха горящите танкове "Леопард" на Запорожкия фронт, те върнаха всички 30 танка, доставени на киевския режим, за модификация. Инсталираха им активна динамична защита и ги изпратиха обратно. Само че и това не помогна", написа Салдо в Телеграм.