Съединените щати са предоставяли на Киев разузнавателна информация и са изпратили инструктори в Украйна, които да ръководят ударите с многоцелеви ракетни системи HIMARS срещу жителите на Донбас, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя обърна внимание на факта, че украинската страна не спира да обстрелва масирано териториите на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), "като огънят е насочен избирателно към жилищни райони, магазини, пазари, здравни заведения и други социални обекти”.

"Въоръжените формирования на Украйна са използвали навсякъде ракетни установки HIMARS, получени от Съединените американски щати, и са го правили с пряката помощ на американската страна, която не само е предоставяла необходимите разузнавателни данни, но и негласно е командировала инструктори, които са помагали на представителите на киевския режим "да се прицелват правилно", отбелязва дипломатът.

"Доставката на тези тежки оръжия е свързана със забележителното активизиране на артилерията на украинските въоръжени сили, които очевидно са получили заповед от Киев да използват тези установки срещу цивилното население без колебание", добави Захарова.

Тя заяви, че списъкът на населените места в ДНР, ЛНР и Херсонска област, пострадали от "подобни варварски бомбардировки", "може да се допълва всеки ден". Според Захарова САЩ са "повече от доволни" от това положение.

"Няма друго обяснение за обявеното на 8 юли намерение на Вашингтон да достави на Украйна още четири ракетни системи за залпов огън HIMARS, боеприпаси и резервни части. За тази цел са заделени около 2,7 млрд. долара", обясни руският дипломат.

На 1 юни САЩ обявиха, че предоставят на Украйна нов пакет военна помощ в размер на 700 млн. долара, който включва HIMARS и боеприпаси.