сн. РКИЦ

Руският културноинформационен център (РКИЦ) в София се зае със задачата да популяризира сред българите „историческата роля на вожда Ким Ир-сен" и „практическото приложение на учението чухче в живота на корейския народ за благото на бъдещето на страната".

През август в руския център бе проведена научна дискусия „70 години от деня на капитулацията на милитаристическа Япония и освобождението на Корейския полуостров. Историческата роля и мисия на Червената армия". Сред официалните гости на дискусията бяха посланикът на КНДР в България Зу Хан-хуан, първият секретар на посолството на Руската федерация в София, директорът на РКИЦ Сергей Смитюшенко.

На сайта на руския културноинформационен център в София чинно е цитирано изказването на посланика на Северна Корея: „Корейският народ под ръководството на Ким Чен-ън работи за пълна победа в своята справедлива борба."

РКИЦ бе поканил и „ръководителя на библиотеката на Ким Ир-сен в София Мария Ангелова", както и ръководителя на кръжока „Чухче" в България Людмил Костадинов.

Директорът на РКИЦ в София Сергей Смитюшенко намира сътрудничеството с апологетите на режима в Северна Корея в София за „интересна и плодотворна работа" и лично е връчил на посланика на КНДР Зу Хан-хуан „паметни подаръци".

В последния брой на излизащия в България седмичник „Русия днес", който разчита на подкрепата на правителството на Москва, също има публикация за „историческата роля на вожда Ким Ир-сен" и „научната дискусия" в РКИЦ.