Ръководителят на Световната търговска организация призова търговските партньори на Вашингтон да "запазят хладнокръвие", ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом и изпълни обещанието си за налагане на 10-процентни вносни мита.

"Искрено се надявам, че това няма да се случи", заяви генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала в реч във вашингтонския мозъчен тръст Институт за международна икономика "Питърсън", "И че ако нещо се случи, другите членове ще запазят хладнокръвие и няма да предприемат ответни мерки, за да можем да запазим световната търговска система."

Въпреки това тя предупреди, че ако Тръмп въведе новите мита, може да последват ответни мерки от страна на други държави, което ще доведе до "свободно движение, което ще наруши стабилността и предвидимостта на търговията".

Тръмп: "Можеш да правиш с жените каквото си поискаш, ако си звезда": Съдът отказа да покаже това видео

В интервю за Ес Ен Би Си миналия месец 77-годишният републикански кандидат за президент нарече себе си "голям привърженик на митата", като добави, че вероятното повишаване на цените за американските потребители от подобна мярка ще бъде компенсирано от намаляването на данъците.

"Напълно вярвам в тях от икономическа гледна точка, когато други държави се възползват от вас", каза Тръмп в интервюто, "Освен от икономическа гледна точка, те ви дават сила в отношенията с други държави."

Оконджо-Ивеала заяви, че ако други държави последват примера, тя се надява на посредничество, тъй като в противен случай "всички ще загубят".

"Ситуацията е губеща. Няма победител. И се надявам, че това ще стане очевидно, за да не се случва."

По време на своето президентство Тръмп наложи мита, особено върху вноса от Китай, за да се опита да принуди Пекин да направи отстъпки - политика, която в крайна сметка не промени търговския баланс между двете най-големи икономики в света. Той наложи мита и на Европейския съюз, който в отговор наложи свръхвисоки данъци на американските продукти.

Президентът Джо Байдън, наследник на Тръмп и негов съперник на изборите през ноември 2024 г., успокои европейските съюзници, но запази натиска върху Китай.