Изстрелването на руски космически кораб към Международната космическа станция беше прекратено в последния момент. Корабът "Союз МС-25" трябваше да излети от космодрума Байконур в Казахстан с трима астронавти от Русия, Съединените щати и Беларус, но полетът беше отменен само няколко секунди преди старта.

"Внимание в стартовия комплекс. Имаше автоматична отмяна на изстрелването. Приведете агрегатите на стартовия комплекс в първоначално състояние", каза ръководителят на полета в пряко предаване на руската космическа агенция Роскосмос.

В отделно излъчване на живо от НАСА за планираното изстрелване се казва, че то е било прекратено 20 секунди преди излитането.

"Тук е контролът на полетите в Хюстън. За да обобщим: днешното изстрелване на "Союз МС-25" беше прекъснато 20 секунди преди старта. Все още не е ясна причината", обясни дикторът.

Той заяви, че "стартирането на последователността на двигателите" не е станало според очакванията, което е задействало "автоматична команда за прекъсване на обратното броене".

"Екипажът е в безопасност на борда на "Союз МС-25". Сега ще започне работа по извеждането на екипажа от космическия кораб и връщането му в помещенията за екипажа в хотел "Космонавт", допълни дикторът на НАСА.

От страна Роскосмос няма незабавен коментар какво е причинило провала на мисията.