Председателят на Народното събрание Росен Желязков е на визита в Украйна. Тя беше организирана при засилени мерки за сигурност и условия на пълна дискретност.

Желязков проведе среща с председателя на парламента на Украйна Руслан Стефанчук и се обърна към депутатите в пленарната зала на върховната Рада - чест, оказвана на малко от евролидерите, например - Роберта Мецола, пише bTV.

“Тук, в дома на украинската демокрация, искам да потвърдя непоколебимата подкрепа на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници и териториални води. От началото на тази война България предоставя на Украйна своята подкрепа във всички области – политическа, финансова, военна и хуманитарна. И ще продължим да го правим колкото е необходимо”, каза Желязков пред депутатите.

Речта му беше прекъсвана от аплодисменти в залата.

“Българската помощ за Украйна е постановена на най-високо ниво със седем решения на Народното събрание. Те предвиждат безвъзмездно предоставяне на украинската страна на бронирана транспортна техника, зенитно-управляеми ракети и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие, участие на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна и обучение на украински военни санитари в България. Днес Украйна плаща болезнено висока цена в човешки животи, за да защитава ценностите на свободата и демокрацията. Ние осъзнаваме добре, че посегателството над украинците застрашава съдбата на целия демократичен и свободен свят. Застрашената съдба на всеки украинец, застрашава съдбата на всеки един от нас”, допълни председателят на българския парламент.

Той подчерта и ролята на Европа и България като източник на помощ за Киев.

“Европейският съюз ще предостави на Украйна финансова помощ в размер на 50 милиарда евро за следващите четири години. Tова е един ясен сигнал за нашето единство и подкрепа за Украйна. Ние сме напълно ангажирани и ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че следващите поколения никога няма да станат свидетели на такива зверства в съвременния свободен и демократичен свят", категоричен беше Желязков.

Той поздрави Украйна за решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване към ЕС. И допълни - Украйна има достойно място в семейството на Европейския съюз. Присъединяването на Украйна към ЕС е геополитически избор, който има пълната подкрепа на България.

Желязков очерта и сферите, в които ние можем да помогнем на Киев - образование, възстановяване на критична инфраструктура, енергетика.

На финала на изказването си Желязков обяви, че България е дълбоко обезпокоена от военните действия на Руската федерация в района на Черно море и от нарастващата милитаризация на Кримския полуостров.

Той се срещна на четири очи и с председателя на върховната Рада Руслан Стефанчук, който благодари на българския парламент и народ за огромната подкрепа, която оказват на Украйна.

Решенията за препдтавяне на военна и хуманитарна помощ са от огромно значение за нас и никога няма да бъдат забравени. Благодаря ви от сърце и за грижите, които полагате за украйнските бежанци в България, каза Стефанчук.